Belföld

Reagált a kormány a súlyos gyógyszerhiányra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Rétvári Bence államtitkár jelezte, a hiány az Európai Unió minden tagállamában gondot jelent.

Szabó Timea (Párbeszéd) kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert arról, mit tesz a kormány a súlyos gyógyszerhiány megszüntetése érdekében. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, az országos szintű gyógyszerhiány rendkívül súlyosan érinti a cukorbetegeket, akiknek a betegsége így kezeletlenné válhat. A képviselő szerint a hiány gyógyszercsoportok tucatjait érinti, alig kapható paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagtartalmú, lázcsillapításra és felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használt, vény nélkül kapható gyógyszerek, nem szerezhető be egy sor antibiotikum-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, így az amoxicillin nevű félszintetikus penicillin-származék sem.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában jelezte, hogy ezeknek a gyógyszereknek a hiánya az Európai Unió minden tagállamában gondot jelent, de Magyarországon a hiány nem minden amoxicillin készítményt érint, van terápiás alternatíva, és nem minden fájdalom-és lázcsillapító vált hiánycikké, ibuprofen és paracetamol hatóanyagú készítményekhez is hozzá lehet jutni, és más hatóanyag (pl. metamizol) is rendelkezésre áll.

A magyar gyógyszerhatóság részt vesz az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által kezdeményezett, a hiány elhárítását célzó minden közös fellépésben, az antibiotikumokkal, a láz- és fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos gyógyszerhiány a következő hónapokban rendeződhet. A semaglutid hatóanyag tartalmú, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére javallott gyógyszer hiánya szintén globális probléma.

A gyógyszer gyártója az EMA-val és a magyar gyógyszerhatósággal együttműködve egészségügyi szakembereknek szóló, fontos gyógyszerbiztonsági információt tartalmazó (DHPC) levelet fogalmazott meg, amelyben azt is kéri, hogy azokat a betegeket, akiknél fennáll a kockázata, hogy készletük kimerül, biztonságosan állítsák át más glukagon-szerű peptid-1-receptoragonista-terápiára vagy klinikai megítélésük alapján más alternatív kezelésre. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) van lehetősége a gyógyszerhiány megelőzésére, indokolt esetben exporttilalmat is elrendelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik