Belföld

A Nézőpont Intézet megkérdezte a magyaroktól, ukrán területi veszteségek árán is legyen-e tűzszünet

Jevhen Honcsarenko / MTI / EPA
Jevhen Honcsarenko / MTI / EPA
A magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor borúlátó várakozások jellemzik.

Három hét múlva lesz egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok milyen „elvárásokkal” és várakozásokkal vannak a háború elhúzódó, közel egy évét követően.

Egyetért azzal, hogy Ukrajnában azonnali tűzszünetre van szükség, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit elfoglalt Oroszország?

A kormányközeli cég kérdésére a (magyar területek elcsatolására egyébként érzékeny – a szerk.) magyarok 78 százaléka mondott  igent. Az ellenzéki szavazók 63, a fideszesek 91 százaléka értett egyet a fegyvernyugvás szükségszerűségével. A Nézőpont Intézet szerint nincs társadalmi csoport, amely egyetértene a háború folytatásával az oroszok által elfoglalt területek visszaszerzése reményében.

A magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor borúlátó várakozások jellemzik. 49 százalékuk szerint a háború még évekig elhúzódik, csak 33 százalék számít arra, hogy idén rendeződik a helyzet. Szinte senki nem számít arra, hogy a következő hónapban véget ér a háború (2%). E kérdésben egyformán pesszimisták a kormánypártiak és ellenzékiek. Ugyanolyan arányban (46, illetve 48 százalék) számítanak arra, hogy a hadakozás évekig elhúzódik, de ugyanannyian (34, illetve 35 százalék) vannak azok is, akik szerint idén befejeződik a konfliktus.

Módszertan

A közvélemény-kutatás január 30. és február 1. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik