Belföld

Döntött a kormány, változások lesznek a lakásbiztosítási piacon

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került, írja közleményében a tárca.

2023. április 30-tól a törvénymódosítás értelmében új, az ügyfelek érdekeit szolgáló változások lépnek életbe.

Nagy Márton az intézkedésektől azt várja, hogy fokozzák a versenyt a lakásbiztosítási piacon, tovább erősítik a fogyasztók védelmét és kibővítik az ügyfelek lehetőségeit. A gazdaságfejlesztési miniszter álláspontja szerint ahhoz, hogy 2023-ban hazánk a háború és a káros szankciók ellenére is elkerülje a recessziót, a gazdaság minden területén növelni kell a versenyt és a versenyképességet. Ezt a célt szolgálja a kormány döntése, közölte.

A kihirdetett jogszabályváltozás értelmében az alábbiak módosulnak:

  • a vagyonbiztosítási szerződések vonatkozásában a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összege maximálásra kerül, így az nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20%-át.
  • a módosítás értelmében a hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot választhassák ki.
  • a szabályváltozás értelmében – szem előtt tartva a fogyasztót terhelő költségek mérséklését – a THM plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni.
  • új átszerződési lehetőség jön létre, a jövőben a szerződési évfordulóra vonatkozó rendes felmondási lehetőségen túl az ügyfelek számára biztosított lesz egy költségmentes felmondási időszak, minden év márciusában. Azaz egy, a váltás költségeit tekintve extra ingyenes lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésre.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése szerint az intézkedések hozzájárulnak a családok védelméhez. Az elfogadott módosítások élénkebbé teszik a lakásbiztosítási piacot, a szolgáltatások közötti erősebb verseny pedig kedvezőbb biztosítási díjakat tesz elérhetővé, áll a tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik