Belföld

Indulatokba, rugdosódásba torkollt a közmeghallgatás Nyíregyházán a tervezett akkumulátorgyár miatt

Több szász ember maradt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt, miután jóval az akkumulátorgyár ügyében rendezett közmeghallgatás időpontja előtt bezárták az épület főbejáratát – írja a Népszava, amelynek tudósítója két üvegajtó között rekedt, közel 25 másik emberrel.

A tudósítás szerint többen az üvegajtókat kezdték el rugdosni, azt követelve, engedjék be a tömeget. A helyszínt már rendőrök is biztosították.

Eközben a kinn rekedt tömegben tapintható volt a feszültség, többen kartontáblát emeltek a magasba, amin az „SOS” felirat olvasható.

Volt ilyen feliratú tábla is:

Mi vagyunk Kína-Európa pöcegödre!! Hazaárulók! Vigyétek Felcsútra!

A tudósítás szerint az egybegyűltek a Fideszt és a kormányt szidták.

A magyarnarancs.hu tudósítása mindeközben arról számol be, hogy tavaly ősszel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével jelentették be Nyíregyházán, hogy hamarosan akkumulátorgyár épül a szabolcsi megyeszékhelyen. Akkor még a dél-koreai W-Scope szeparátorfilm-gyáráról volt szó, most hétfőn Szijjátó azonban azt mondta, hogy a Boysen Battery Components Hungary Kft. fog akkumulátortakaró tartólemezeket gyártani nyíregyházi új gyárában. A helyiek mégis attól félnek, hogy idővel a termelés kibővülhet, és ténylegesen akkumulátorokat is fognak majd itt gyártani – írja a portál.

A kintrekedt emberek felháborodásukban azt kérdezik, ha egy egyszerű közmeghallgatást nem tudnak megszervezni az illetékesek, akkor hogyan folyhat itt majd gyárépítés.

A távirati iroda tudósítása szerint Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője a fórum után megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a megyei kormányhivatal által szervezett eseményen semmilyen konkrét választ nem kapott a mintegy 60 milliárd forint értékű beruházással kapcsolatban feltett kérdéseikre a közmeghallgatás több mint száz résztvevője. Nehezményezte, hogy a beruházó, a város, illetve a szakhatóság képviselői sem válaszoltak érdemben például a beruházással okozott környezeti terheléssel, a majdani telephelyen tárolandó mérgező anyagokra és a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban feltett konkrét kérdésekre sem.

Apáti a fórumot élete legbotrányosabb és legkatasztrofálisabb meghallgatásának nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik