Belföld

Rétvári szerint veszélyeseket nyilatkozgat a Frontex új igazgatója

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Hans Leijtens jogszerű, átlátható működést ígér, és vissazállítaná a Frontexbe vetett közbizalmat.

Március 1-én lép hivatalban az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) új igazgatója, a holland Hans Leijtens, aki január 19-én tartotta meg első sajtókonferenciáját az Európai Bizottság épületében. Mindez azért vált most érdekessé, mert Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 hétfő reggeli műsorában azt fejtegette, hogy szerinte Leijtens első nyilatkozata „veszélyes”.

Leitjens a német Tagesschau hírszolgáltató szerint leginkább arról beszélt január közepén, hogy vissza akarja állítani a közbizalmat, amelyet a Frontex az utóbbi időben elvesztegetett.

Ennek fényében az új igazgató, aki korábban a holland katonai rendőrség parancsnoka volt, a szokásos egyenruha helyett sötétkék öltönyben jelent meg a sajtókonferencián. Itt többek között arról beszélt: szerinte fontos, hogy a Frontex a fennálló jogi keretek között járjon el Azt állította, hogy az európai értékek állnak a szervezet tevékenységének középpontjában. Leitens az erőszakos visszatoloncolásokat például törvénytelennek minősítette, és azt mondta: fontos, hogy az emberei ilyesmiben ne vegyenek részt.

Leitjens szerint Európa külső határainak védelme és az alapvető jogok kéz a kézben járnak. Azt is többször megígérte, hogy a Frontex átláthatóan fog működni a vezetése alatt.

Nem vagyok az a fajta igazgató, aki kerítést akar húzni a Frontex köré. Ki akarom nyitni az ajtókat. A nem kormányzati szervezeteket is szívesen látjuk, ha tájékoztatnak bennünket és engem. És biztosítom őket, hogy választ kapnak a kérdéseikre

– fogalmazta meg gondolatait a leendő igazgató.

Elődje, a francia Fabrice Leggeri vezetése alatt a Frontexet súlyos kritikák érték. Az ügynökséget például azzal vádolták, hogy részt vesz az EU külső határain – például Görögországban – végrehajtott illegális visszatoloncolásokban, illetve eltussolta ezeket az eseteket.

AZ MTI szerint Rétvári államtitkár hétfőn az M1-en azt mondta, egy-egy határvédelemért felelős tisztviselőnek szerinte az a feladata, hogy megvédje a határokat: itt a határ, akinek nincs útlevele vagy vízuma, az nem léphet be az unió területére. Ehhez képest szerinte Leijtens az ellenkezőjét képviseli, amikor a visszatoloncolás helyett rögtön jogi segítségnyújtásról és „a határ átlépéséhez nyújtott támogatásról beszél”.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is kifejtette, hogy a közép-európai országoknak szerinte régi problémájuk, hogy az EU szerveinek vezetőit nem arányosan választják az unió nyugati és keleti feléből – a keleti országok kárára.

Szerinte a határvédelem elsősorban azokat az országokat érinti, amelyeknek szárazföldi határa van nem uniós országokkal; például Bulgária, Görögország, Magyarország és Románia.

Az államtitkár az M1-en az kormány szokásos kommunikációs paneljét előhúzva azt mondta, Bulgária és Románia schengeni csatlakozásának osztrák és holland vétója azt mutatja, továbbra is „kettős mérce” működik az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik