Belföld

Visszaszólt a dnyiprói polgármesternek Orbán legközelebbi embere: A tisztelet kijár mindenkinek, különösen akire ennyien szavaztak

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor

Nagy János államtitkár Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa, a portréi szerint majdnem két évtizede dolgozik a miniszterelnök mellett, ő kezeli a naptárát és a megbeszéléseit. Nagy eddig alapvetően a háttérbe vonulva dolgozott, az utóbbi időben viszont Facebook-oldalt csinált, ahol többször is posztol.

Most például válaszolt Borisz Filatovnak, az Orbánt ribancpofának nevező dnyiprói polgármesternek, szúrta ki a 444.hu. Erről itt írtunk részletesen.

Nagy megjegyezte, hogy a polgármestert csak 150 782 ember választotta meg, ezért adja meg a tiszteletet annak, akire 3 060 706 ember szavazott. Magyarországon egyébként nem közvetlen miniszterelnökválasztás van, így ezek a szavazatok valójában a Fidesz-KDNP közös listájára mentek.

A tisztelet csak kölcsönös lehet.

– mondja Nagy.

Szerinte Orbán nem Ukrajnára mondta, hogy olyan, mint Afganisztán, hanem a frontszakaszra, amelyen brutális harcok dúlnak. Szerinte ez valóban inkább Afganisztánra hasonlít. Szerinte kicsi az esély arra, hogy hamarosan véget érjen a háború, így az a terület sajnos valóban senki földje marad.

Nagy szerint az is szubjektív, hogy kit hol utálnak. De problémás, hogy egy politikus, ezzel a polgármesterre utal, gyűlöletből soviniszta megjegyzéseket tesz. Szerinte Magyarország sem a zsarnokok kedvében járt. Szerinte Ukrajna polgárának illene tudnia, mennyire nehéz a nagyhatalmak szorítása alatt egyensúlyozni.

Szó sincs róla Nagy szerint, hogy Orbán megbocsátott volna a szovjeteknek, és emlékezteti, hogy a vörös hadsereg legkeményebb hadosztályait pont az ukrán katonák adták, akik részt vettek 1956 leverésében. Azt pedig kikéri magának, hogy Ukrajnában a korábban a nácikkal együttműködő személyeknek állítanak szobrokat.

A szerénység és a történelem ismerete indokolt lenne.

– mondja Nagy. Utána kicsit megengedőbb lesz, mert tudja, hogy szörnyű úgy munkába menni, hogy minden nap bombák hullanak a városunkra, de Magyarország igyekszik jó szomszéd lenni. Végül arra kéri, hogy mutasson példát, majd megköszöni magyarul és ukránul is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik