Belföld

Idős betegeken élősködő illegális idősek otthonára csaptak le Kecskeméten

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) előkészítő eljárást folytatott vesztegetés, vesztegetés elfogadása miatt, illetve közreműködött a Kecskeméti Rendőrkapitányságon csalás miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban – egy kecskeméti család négy tagja ellen, akik Kecskemét-Hetényegyházán éveken át engedély nélkül működtettek egy illegális idősotthont, írja a Telex.hu. 

A pácienseknek az ellátásért fizetniük kellett a lap szerint. Az intézménybe a gondozottak egészségügyi dolgozók közvetítésével kerültek be, ők jelezték az idősotthon „üzemeltetőjének” hogy mely betegek rendelkeznek ingatlanvagyonnal és, ami szintén nagyon fontos volt, hogy kiket nem látogat a családjuk.

A családdal összejátszó kórházi kapcsolatuk meggyőzte a gyakran demens, leromlott egészségi és fizikai állapotú betegeket arról, hogy az adott idősotthonba szállítsák, mert ott az ellátásuk és gondozásuk biztosított. Ezzel párhuzamosan ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlan vagyonukat megszerezték. A bűnözői csoport az évek során több tucat ingatlant szerzett meg és értékesített, írja a Telex.

A lap szerint volt, hogy egy nagyon súlyos állapotban lévő idős férfit hozattak ki a kórházból, akit betegszállításra alkalmatlan gépkocsival akartak az idősotthonba vinni, hogy megszerezzék a vagyonát. A beteg kritikus állapota miatt az NVSZ rendőrök segítségével lépett közbe, és a mentők visszaszállították a férfit a kórházba. A férfi néhány hónappal később meghalt.

Az NVSZ 2022 nyarán kezdeményezett nyomozást az üzemeltető család négy tagja ellen, ahogy a velük összejátszó ügyvéd, kórházi vezető ápoló és szociális munkás ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik