Belföld

RTL: Lantos Csaba miniszterként papíron még mindig „milliós” tanácsadó a 4iG-nél

Adrián Zoltán / 24.HU
Adrián Zoltán / 24.HU

Lantos Csaba energiaügyekért felelős miniszter vagyonnyilatkozata csak most csütörtökön került fel a kormány honlapjára, ám a dokumentum szerint az energiaügyekért felelős miniszter még mindig havi 1 és 5 millió forint közötti összeget kap tanácsadó testületi tagságáért a Vodafone-t megvásárló 4iG részvénytársaságban – mutatta be az esetet az RTL Híradója.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ha ez igaz, „és nem csak tévedés, akkor ez súlyos összeférhetetlenség, amire azonnal választ kell adni a miniszternek”. A Híradónak a minisztérium azt válaszolta, hogy a miniszter minden törvényi előírásnak eleget tesz. Hogy ehhez képest mit jelent a tanácsadói megbízás, már nem derült ki.

A Transparency szerint éppen az ilyen összeférhetetlenségek kiszűrésére jó a magyar vagyonnyilatkozati rendszer, de arra, amire létrehozták, vagyis a korrupció megakadályozására, a legkevésbé sem. Nem nyilvánosak ugyanis a családtagok vagyonnyilatkozatai, és az ellenőrzés sincs megoldva. Senki sem vizsgálja, hogy a vagyonnyilatkozatok tartalma összhangban van-e az adóbevallás tartalmával, vagyis hogy aki nyilatkozatot tesz a vagyonosodásáról, az megfelel-e annak az adózott jövedelemnek, amelyről a NAV felé tesz nyilatkozatot.

A Híradó kereste a kormányt és a Fideszt, hogy tervezik-e szigorítani a szabályozást. A Fidesz-frakció sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a magyar vagyonnyilatkozati szabályok a legszigorúbbak között vannak, ezért nincs szükség módosításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik