Belföld

Karácsony szerint igazságtalan, hogy Budapest fizet a kormánynak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Igazságtalannak és tarthatatlannak minősítette Karácsony Gergely főpolgármester a főváros és az állam jelenlegi viszonyát a Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésében.

Hol van itt az egyenlőség?

– kezdte posztját a főpolgármester, majd úgy folytatta:

Kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni: ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan.

Közölte, januári fizetési előírásuk szerint a fővárosi önkormányzat pénteken önként vállalt feladata keretében 6 milliárd 348 millió forintot átutalt a kormánynak. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Mint írta, minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásra kap normatívát a kormánytól, és ebből vonják még le a fővárosi önkormányzat által a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót.

Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban

– írta a főpolgármester.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik