Belföld

Szijjártó New Yorkból tárcsázta az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettest

A New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.

Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy azok az országok vannak igazán biztonságban, melyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani

– írta a Facebookon közzétett bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást.

Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar-orosz nukleáris együttműködést

– közölte.

Mint írta, áttekintették a földgázszállítás helyzetét is. A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet-nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz kerül leszállításra.

Kapcsolódó
„Elhangzott: ha nem írom alá ezt a szerződést, akkor kikapcsolják az áramot”
Számos kis céget fenyeget az a veszély, hogy 2023-ban áramellátás nélkül marad. A vállalkozások közül sokan nem tudnak világpiaci áron áramot vételezni, ami komoly versenyhátrányt okozhat, újabb áremeléseket, elbocsátási hullámot válthat ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik