Belföld

Lázárékat nem izgatja Budapest szennyvize és a jogelőd sara

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A minisztériumot nem nagyon foglalkoztatja, milyen kötelezettségeket örökölt. Marad az egyedi elbírálás.

A szocialista Molnár Zsolt írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Lázár Jánosnak arról, mikor teljesíti a minisztériuma a fővárosi csatornaberuházások lebonyolítására irányuló kötelezettségét. A szövevényes ügy kilenc éve kezdődött.

  • 2014-ben kötelezte a kormány az önkormányzatokat, hogy adják át a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, uniós finanszírozással, megvalósuló szennyvízelvezetési és -tisztítási projektek lebonyolítását – konzorciumi együttműködési megállapodás keretében – a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft.-nek.
  • 2016-ban a kormány kiemelt projektént nevesítette a beruházásokat, amelyek főleg Budapest II., III., IV., XII., XVI., XVII. XX., és XXII. és XXIII. kerületét érintik, de hozzájárulnak a Duna, a Ráckevei-Duna vízminőségének javításához.
  • A konzorciumi megállapodás szerint a Fővárosi Önkormányzat átadta a teljes tenderdokumentációkat az NFP-nek, amely azok alapján 2021 decemberében, illetve 2022 januárjában megindította a kivitelezői közbeszerzési eljárásokat.
  • Tavaly májusban viszont a Fővárosi Önkormányzat előzetes értesítése, jóváhagyása nélkül visszavonta a közbeszerzési eljárásokat. Erre hivatkozva a KEHOP Irányító Hatóság elutasította projektek támogatási kérelmeit.

Molnár Zsolt szerint mivel a szennyvízelvezetési és -tisztítási projektek egy olyan szervezet jogellenes intézkedése miatt hiúsulnak meg, amelynek jogutódja januártól az Építési és Közlekedési Minisztérium, így a konzorciumi megállapodások kötelezettségei is Lázár János tárcáját terhelik. Ezért várt választ a minisztertől arra, mit tesz azért, hogy a tervezett szennyvízelvezetési és -tisztítási megvalósuljanak.

Lázár János helyett az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára (képünkön a főnöke mellett) válaszolt. Csepreghy Nándor a kormány kötelezettségét egyáltalán nem vitatta, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a háború és Brüsszel elhibázott szankciói miatt most

szükségessé vált a tartalékképzés, így a megvalósítandó összes beruházás felülvizsgálatra került. Nem kivétel ez alól a fővárost érintő szennyvízelvezetési és -tisztítási beruházások köre sem.

Megvalósításra azok a beruházások kaptak engedélyt, ahol a pénzügyi fedezetet biztosító támogatási szerződéseket időben megkötötték, ennek köszönhetően zajlik is Budapesten ivóvízminőség-javító beruházás, amelynél a kivitelezés a tervezett ütemezésnek megfelelően halad. A budapesti csatornaberuházásokról, ahogy minden felfüggesztett beruházás esetében, egyedi elbírálás alapján döntenek majd – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik