Belföld

Botka László: Sokkot kaptunk, amikor hallottuk, Lázár János lehet minden nagyberuházás felelőse

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt időszak válságairól és azok az önkormányzatokat sújtó következményeiről is beszélt Botka László szegedi polgármester a városházán szerdán este. A polgármester szerint ostobaság „szankciós inflációnak” nevezni a pénzromlást, arról pedig, hogy ezentúl Lázár János lehet minden nagyobb beruházás felelőse, azt mondta: „sokkot kaptunk, amikor meghallottuk” – idézte a városvezetőt a szegeder.hu portál.

A lap beszámolója szerint a Közéleti Kávéház nevű rendezvényen a szegedi polgármester több témát is érintett. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kijelentette például, hogy a kormány hatalmas felelősséget hárított a polgármesterekre. Úgy fogalmazott:

Bárcsak a kormány megállt volna ott, hogy a polgármesterekre hárítja a maszkhasználat szabályozásának felelősségét, de nem álltak meg, számos önkormányzati jogot elvettek a magyar városoktól.

A polgármester szerint a kormány által Szegednek utalt 1,3 milliárd forint nem sokra lesz elég. Azt mondta:

Elvesznek 3 milliárd forintot és visszaadnak 1,3 milliárdot, és mérgesek, hogy nem köszönjük meg.

A polgármester arról is beszélt, hogy minden ötödik forint rezsire megy Szegeden. Jelezte, a városvezetés azon van, hogy egyetlen tervezett vagy már megkezdett beruházásról se kelljen lemondania, de a legfontosabb, hogy a szociális ellátórendszert meg tudják őrizni, amely az adataik szerint az országban a legfejlettebb ilyennek számít. Szeged az idei évre csak fél évre szerződött az áramszolgáltatókkal, mivel jelen helyzetben vezetője szerint meggondolatlan lépés volna éves szerződést aláírni. A város csak akkor tudja hosszútávú veszteségek nélkül fizetni a rezsit, ha a kormány kompenzálja Szeged energiakiadásait – mondta Botka László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik