Belföld

Tiborcz magánklubjának szomszédja lett az autópályabizniszek királya

Google
Google

Korábban a Piarista Rend Magyar Tartománya volt a tulajdonosa annak a svábhegyi területnek, ahol a miniszterelnök veje kezdett magánklub építésébe. A piaristák ahelyett, hogy maguk építtettek volna exkluzív lakóparkot, eladták az ingatlant a Tiborcz Istvánhoz tartozó BDPST Groupnak, amely „gigantikus építkezésbe kezdett a helyszínen” – írta a Válasz Online.

A projektet Botaniq Budai Klub néven „márkásítják”; Tiborcz István cége szabadidős és rekreációs igények kielégítésére készül, „exkluzív klubétteremmel, különböző wellness- és fitneszszolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá gyermekek számára fenntartott úgynevezett kids clubbal és többfunkciós sportpályával” várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Svábhegy ezen része azzal vált egyértelműen a NER felvonulási területévé, ahogy 2022 végén az autópálya-építő Szíjj László vette meg a Botaniq Budai Klub melletti telket. A területet eredetileg Andy Vajna nézte ki magának; az ingatlan hasznosítására a filmmogul Költő Estates néven kft.-t is alapított, amely több tulajdonosváltás után érkezett most meg a Duna Aszfalt vezéréhez.

A földhivatali nyilvántartás szerint a telket mára három részre osztották: a Tiborcz-klubbal érintkező 4200 négyzetméter közvetlenül Szíjj nevén van, a másik két apróbb és értéktelenebb szelvény pedig egyelőre az üzletember bizalmi vagyonkezelője által 2022 decemberében felvásárolt Költő Estates Kft. tulajdona – de ezek a leválasztott részek akár tovább is értékesíthetők.

A lap utánanézett az Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisában Szíjj, azaz a Duna Aszfalt-csoport bevételeinek. Eszerint a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után lezárt üzleti években (ebből a 2021-es az utolsó, a tavalyi eredmények csak hónapok múlva lesznek publikusak) mintegy 1540 milliárd forintos összbevételt ért el, az adózott eredménytömeg pedig meghaladta a 181 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik