Belföld

Megfosztaná a debrői borászatot díjától Dudás Róbert, szerinte a Tarna lecsapolása vállalhatatlan

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője levélben kérte a Heves vármegyei közgyűlést, hogy vonja vissza a debrői Tóth és Tóth borászatnak korában odaítélt elismerést – írta a Heol.hu.

Dudás, aki maga is kilenc évig volt tagja a testületnek, azt írta Juhász Attila Simonnak, a közgyűlés elnökének és a testület tagjainak, hogy nem pusztán kiérdemelni kell a díjat, de méltónak is kell hozzá maradni.

A Tóth és Tóth borászat egy 2019-es felterjesztésnek köszönhetően, Dudás támogatásával kapta meg a Telekessy-díjat.

Ezt akkor teljes közgyűlési egyetértést követően, a szokásos protokollnak megfelelően, a cég vezetése átvette, mellyel büszkén hirdette a munkája elismerését. .. Azóta viszont eltelt néhány év, és kiderült néhány olyan vállalhatatlan cselekedet a borászat részéről, ami a legfinomabb megközelítés szerint sem nevezhető követendőnek, és amely ügy most büntetőfeljelentések miatt nyomozati szakaszban van

– írta a képviselő.

Dudás szerint a Tarna vízének engedély nélküli lecsapolása „helyrehozhatatlan környezeti és ökológiai katasztrófát okozott a folyóan és környezetének élővilágában”. A botrány után az egri közgyűlés ki is tiltotta az aldebrői borászatot Egerből.

A jobbikos politikus szerint „a grémium nagyságát mutatná, ha az odaítélés mellett annak visszavonásában is döntést tudna hozni”.

Juhász Attila Simon a vármegyei önkormányzat elnöke a lap megkeresésére azt mondta, ha nem is a sajtó nyilvánossága előtt, de saját kompetenciájában természetesen folyamatosan foglalkozik az üggyel az önkormányzat, nyomon követik azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik