Belföld

Republikon: A magyarok közel fele arra számít, hogy romlani fog az anyagi helyzete 2023-ban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Meglehetősen borúlátóak a magyar választók az anyagiak tekintetében: megkérdezettek csaknem fele arra számít, hogy romlani fog az anyagi helyzete 2023-ban – derül ki a Republikon kutatásából.

A válaszadók mindössze 8 százaléka véli úgy, hogy az idei évben javulni fog az anyagi helyzete, 20 százalék számít arra, hogy az anyagi helyzete nem fog változni, és

46 százalék gondolja úgy, 2023-ban romlani fog az anyagi helyzete.

A 2021-es évkezdéskor, a COVID-19 járvány derekán az optimisták aránya háromszorosa volt a pesszimistákénak: ekkor hat százaléknyian számoltak anyagi helyzetük romlásával, míg a válaszadók 18 százaléka számított arra, hogy javulni fog anyagi helyzete.

Ráadásul az idei felmérésen a megkérdezettek 26 százaléka bizonytalan választ adott, azaz a kérdezettek több, mint negyede nem
tudja megállapítani, mit tartogat számára a 2023-as év.

REPUBLIKON INTÉZET

 

A Fidesz szavazótáborán belül is borúsabbak lettek a kilátások. 2023-ra a bizakodó Fidesz-szavazók aránya megfeleződött, 16 százalék számít javulásra és 31 százalék romlásra, a borúlátók aránya tehát kétszerese a bizakodókénak. Ezzel szemben a Covid járvány derekán, 2021 januárban még a Fidesz-szavazók egyharmada számított arra javulni fog a vagyoni helyzete, míg mindössze 1 százalékuk számított romlásra, azaz a bizakodók aránya harmincszorosa volt a pesszimistákénak.

Két éve az ellenzéki szavazók 8 százaléka gondolta, hogy javulni fog az anyagi helyzete, ez mostanára a felére csökkent, 4 százalék bizakodó. 2021-ben az ellenzékiek közel háromnegyede (73 százaléka) nem számított semmilyen változásra, most 20 százalékuk gondolja ezt, és 59 százalék számít arra, hogy romlani fog anyagi helyzete, szemben a két évvel ezelőtti állapottal, amikor csak az ellenzékiek 11 százaléka volt pesszimista.

 Az egyre növekvő választócsoportot jelentő bizonytalan szavazók kilátásai is borúsabbak, mint két éve: mára 46 százalékuk romló anyagi helyzetre számít, pedig két éve ez az arány csak 8 százalék volt.

REPUBLIKON INTÉZET

Noha 2020-ban és 2021-ben a világjárvány sokak életét, munkáját, oktatását stb. befolyásolta közvetlenül, a választók mégsem voltak annyira borúlátók, mint jelenleg.

A járványra van vakcina, a háborúra azonban nincs, így bár mindenki abban reménykedik, 2023-ban javulni fog a politikai és gazdasági helyzet, fogadni erre csak kevesen mernének

– értékelnek a kutatás szerzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik