Belföld

Figyelmeztetést kapott a fűtéssel rosszul spóroló tankerület

Figyelmeztetést kapott a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója a Klebelsberg Központ elnökétől, mert a téli szünet utáni első tanítási napon, a normál fűtés indításakor, egyes tantermekben csupán 11 fok volt a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Az Úgytudjuk.hu című lap szerint a szombathelyi tankerület csak spórolni akart, de az igyekezetük egy nem várt esemény miatt szomorú fordulatot vett. Mivel a téli szünet alatt diákok nem voltak az épületben, a Tankerület azt az utasítást adta, hogy január 5-től próbafűtés indítása helyett, csupán temperáló fűtést végezzenek az iskolában. Ennek lett a következménye, hogy január 9-én, a normál fűtés indításakor, egyes tantermekben csupán 11 fok volt. Ekkor derült ki, hogy a rendszer levegős, és további két nap kellett, hogy a teljes légtelenítés után visszamelegedjenek a kihűlt tantermek.

Az eset előidézésben szerepe volt, hogy az intézményben a téli szünet ideje alatt modern, szabályozható termosztatikus szelepekre cserélték 216 radiátor régi radiátorszelepét. Ehhez le kellett állítani a fűtést. Miután azonban a szolgáltató az iskola karbantartóival közösen visszatöltötte és légtelenítette a rendszert, annak helyes működését nem ellenőrizték.

Mivel a légtelenítés nem sikerült megfelelően, a tankerület által elrendelt temperáló fűtés nem volt elegendő a megfelelő hőfok eléréséhez.

Mindezek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon az iskola nagy részében hideg volt, az oktatást pedig csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével tudták megoldani.

A Belügyminisztérium az ügyben 2022. január 11-én rendelt el vizsgálatot. A tankerületi vezető mellett az iskola karbantartója is figyelmeztetést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik