Belföld

Eső, havas eső, hó, viharos szél – marad hétvégén is zord idő

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Erdőbe ne menjenek túrázni! Jövő hét elején átmeneti enyhülés érkezik.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Délelőtt dél felől ismét nő a csapadékhajlam, a Tiszántúlon a havas esőnek, esőnek, máshol a havazásnak van nagyobb esélye. Az északi, északkeleti szél élénk, a nyugati megyékben erős, olykor viharos lesz. A hőmérséklet napközben 1-5 fok között alakul, késő estére -2 és +4 fok közé hűl a levegő – írja a Kiderül.hu. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt csak  egyetlen megyére, Bararanyára adott ki veszélyjelzést, elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést, de több helyen is számítani kell havazásra.

Mint írták, reggelig az Északi-középhegység tágabb térségében jellemzően 1-3 centi (magasabban jóval több) megmaradó (tapadó) hó hullhat. Az Észak-Dunántúlon viharos szél hordhatja a havat. Napközben és este a Dunántúl déli felében jellemzően 1-4, de Baranyában 5 centit meghaladó friss hó hullhat és a az Alföld délnyugati részén is kialakulhat 1-2 centi körüli (tapadó) hóréteg.

Vasárnap eső kezdetben még csak a keleti megyékben eshet, majd a havazást, havas esőt a Nyugat-Dunántúl kivételével máshol is felváltja az eső. Az északi szél főként a Dunántúlon megélénkül. Hajnalban általában +2, -3 fokot mérhetünk, de a szélcsendes, átmenetileg derült tájakon hidegebb is lehet. Kora délután többnyire 0, +8 fok várható, keleten lesz enyhébb az idő. https://kiderul.startlap.hu/elorejelzes/hetvegere-is-jut-a-csapadekos-idobol/

Több állami erdőgazdaság azt kérte, hétvégen ne menjenek túrázni, az erdőkben most az veszélyes lehet, a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek a fák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik