Belföld

Sok hó esett, több napra lezárják a Kékestetőre vezető utat

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Hiába van már 27 centiméteres hó a Kékesen, a hétvégén nem lehet felkocsikázni Magyarország legmagasabb pontjára.

Péntek este hét órától vasárnap este hét óráig teljes útzárat vezetnek be a Kékestetőre vezető bekötő úton és az adótoronyhoz vezető úton – hívta fel a figyelmet a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. Ez idő alatt kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok mehetnek fel a hegyre.

A Magyar Közútkezelő az elmúlt napokban hullott sok csapadékkal magyarázta a tiltást.

A Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott. Az intenzív esőzések és havazások nyomán a hegyvidéki szakaszokon is olyan mértékben átázott a talaj, hogy több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést a héten. A már említett nagyobb tömegű tapadó hó és éjszakai, hajnali jegesedés miatt pedig szintén voltak fakidőlések és ágleszakadások. Az előrejelzések alapján hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatóak a Mátra térségében, amelyek további fakidőléseket, ágleszakadásokat eredményezhetnek. Az élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében a következő napokban ezért korlátozzák a behajtást a Kékestetőre vezető mellékutakon

– írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében a Közútkezelő, amely arra kér mindenkit, hogy a teljes lezárás ideje alatt mindenképpen kerüljék el ezeket az útszakaszokat és semmiképpen se tervezzenek utazást az érintett utak igénybevételével. A közútkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések az időjárási helyzet miatt, így valamennyi útszakaszon érdemes az autósoknak fokozott óvatossággal, körültekintéssel vezetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik