Belföld

Orbán Viktorék nem tudják, hány „vitézük” van

Varga Jennifer / 24-hu
Varga Jennifer / 24-hu
Vadai Ágnes próbálta megtudni, ám a kormány erről nem vezet nyilvántartást.

November végén derült ki, hogy a legtim Vitézi Rend tagja lett Hoppál Péter. Ennek kapcsán a Magyar Nemzet azt írta, a pécsi avatáson váratlan betegsége miatt „nem tudott részt venni a rend főkapitánya, József Károly főherceg, királyi herceg, akit egyik fia, vitéz Habsburg-Lotharingiai Pál Leó főherceg képviselt”. A hvg.hu később arról írt, hogy a vitézi cím használatát jelenleg is törvény tiltja, de több rend is működik, a KDNP több tagja választotta ezek közül a magát legitimnek nevezőt. Mindez kíváncsivá tette Vadai Ágnest is. A DK képviselője magától Orbán Viktortól kérdezte meg, hány vitézük van.

Mennyi »vitéz« van a magyar kormányban és a kormánypártoknál?

A kormányfő az írásbeli választ igénylő kérdésekre régóta nem reagál, helyette most is Dömötör Csaba válaszolt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra hívta fel Vadai Ágnes figyelmét, hogy kérdése

kormányzati hatáskört nem érint, mivel az abban nevesített szervezet a kormánytól függetlenül működik. Emellett tájékoztatom, hogy a kormány a kérdés tárgyát képező nyilvántartást nem vezet, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettsége nincs.

Roykó Ádám (vitéz nemes berniczei Berniczei-Roÿkó Ádám lovag) főkapitány-helyettes korábban a Magyar Nemzetnek legitimitásukról azt mondta, hogy rendjük a Svéd Királyság területén bejegyzett uniós jogalany. A kormánylap számolt be arról is, hogy Hoppál Péterrel együtt avatták vitézzé – a fiatalításra is gondolva − Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fiait, Álmost és Botondot abban a rendben, amelynek spirituális székkapitánya „vitéz nemes vejkei Vejkey Imre lovag”, aki a Parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke.

Az egyes címek és rangok megszüntetéséről szóló törvény a magyar nemesi és főnemesi rangok (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő) mellett egyértelműen tiltja a „vitéz” cím használatát, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítására ez felbukkan néhány honvédségi alakulat új nevében is (MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár. MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik