Belföld

Publicus: Tízből még heten az EU mellett, a huxit öngól lenne a Fidesznek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Csökkent azok aránya, akik szerint Orbán Viktor ki akarja vezetni az EU-ból Magyarországot.

A Publicus Intézet friss felmérése szerint a magyarok 68 százaléka véli úgy, hogy összeségében inkább előnyös az EU-tagság az országnak. Ez az arány magasabb, mint 2015 júniusában (57%), de jóval alacsonyabb a 2020 decemberében (74%), vagy 2022 márciusában (85%) mértnél. A Népszava megbízásából készített kutatás szerint jelenleg előnyösnek tartja az uniós tagságot a választásokon még együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak 91 százaléka, a bizonytalanok 65 százaléka, illetve a Fidesz szavazók 45 százaléka.

Egy most vasárnapi népszavazáson 66 százalék szavazna a belépésre: az ellenzékiek 91, a bizonytalanok 66, a Fidesz-hívek 40 százaléka. A fideszesek 42 százaléka nemmel voksolna, 6 százalékuk nem menne el.

Minden második megkérdezett inkább egyetértett azzal, hogy a magyar kormány Putyin elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel veszélyeztetve Európa és Magyarország biztonságát, írja a Publicus, emlékeztetve rá, hogy márciusban még 67  százalék látta így.

A márciusi 48-ról 30 százalékra csökkent azok aránya is, akik szerint Orbán Viktor ki akarja vezetni az EU-ból Magyarországot.

Most minden második ellenzéki, tízből három bizonytalan, a fideszesek 12 százaléka tartja ezt valószínűnek. Azt viszont minden második válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy ettől függetlenül kiszorulhatunk az EU-ból, mert az ország jelenlegi működése nem felel meg az európai feltételeknek. A válaszadók megosztottak abban, hogy Magyarország jogállamnak tekinthető-e, ahogy az uniós támogatások visszatartásának megítélésben is.

Egy most vasárnapi népszavazáson 69 százalék szavazna a NATO-tagságra. Így nyilatkozott az ellenzékiek 85, a bizonytalanok 65, illetve a Fidesz-szavazók 57 százaléka. Minél nagyobb településen lakik valaki, annál inkább támogatja a NATO tagságot.

Módszertan

A kutatás 2022. december 12–16. között készült a felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele reprezentálja a lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. A vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik