Belföld

Márki-Zay Péter: 1,75 milliárd forintnál is nagyobb lehet a hódmezővásárhelyi önkormányzat működési hiánya

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Meghaladhatja az 1,75 milliárd forintot idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat működési hiánya, így gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül – közölte Márki-Zay Péter polgármester a csütörtökön megtartott rendkívüli közgyűlésen, amit a 444 közölt.

Az ellenzéki polgármester kijelentette: Hódmezővásárhely idén sokkal nagyobb kiadásokkal szembesül, mint amekkora bevétele van – a közgyűlésen megtárgyalt előterjesztés szerint a bevételek várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakulnak, míg a kiadások elérhetik a 10,4 milliárd forintot –, miközben az egyetlen olyan megyei jogú város, amely nem kapott kormányzati támogatást a megemelkedett energiaárak kompenzációjára. Mivel városának szüksége van erre a pénzre, Márki-Zay bejelentette, hogy online petíciót indít annak érdekében, hogy a település megkapja a neki járó – számításai szerint – mintegy 600 millió forintos támogatást.

A kiadások között szereplő jelentős tételek közzé tartoznak

  • a személyi jellegű ráfordítások, ezek nagysága a közterhekkel együtt meghaladhatja a 3,6 milliárd forintot,
  • az energiaárak emelkedése nyomán az önkormányzati intézmények és a részben közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok közüzemi költségei, melyek közel 2 milliárd forintra rúgnak,
  • a korábbi hitelek törlesztései, amelyre 1,276 milliárd forintot fordítanak,
  • valamint a városüzemeltetési feladatok, ezekre több mint 1,3 milliárd forintot költenek.

A város államkincstárnál vezetett pályázati bankszámláján mintegy 750 millió, kereskedelmi banki számláján több mint 1,7 milliárd forint van.

Az összegből mintegy 1,2 milliárd forint szabad felhasználású forrás, de ez részben a bérek, illetve áthúzódó kiadások fedezetéül szolgál.

Az ülésen hivatalosan is bejelentették Szabó János, fejlesztésekért és a működtetésért felelős alpolgármester lemondását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik