Belföld

A magyarországi McDonald’s tulajdonosa Giannival tervez a dörgicsei szőlődombon üdültetni jómódú embereket

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Újabb Balaton-felvidéki faluban könnyítik meg a befektetők dolgát a szőlőhegyen. Dörgicsén a lehetséges legnagyobb beépíthetőséget teszik lehetővé, hogy az étterméről ismert Gianni Annoni, a milliárdos Scheer Sándor, aki a magyarországi McDonald’sok tulajdonosa és a vendéglátós Szini Béla borászatot és villaépületeket létesíthessen – írta a HVG.

Scheer 67 milliárd forintos vagyonával a 21. leggazdagabb magyar (részben az övé az építőiparban tevékenykedő Market Zrt. is, amelynek másik tulajdonosa, Garancsi István a kormányfő barátja), hat éve van nyaralója a dörgicsei domboldalon. A családja összességében már 8 hektárt birtokol, és most ezen szeretnék megvalósítani az Art&Wine projektet.

A Dörgicsemajor Kft.-ben Scheer üzlettársa Gianni Annoni és testvére, Annoni Gergő, akik egyebek közt a neves pesti étterem, a Pomo d’Oro tulajdonosai. Annoniék pizzériájában a dörgicsei projekt harmadik résztvevője, Szini Béla is érdekelt, aki a pesti vendéglátás második generációs nagyágyúja, és nem mellesleg 27 éve van présháza a Balaton-felvidéki községben – olvasható a portálon.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az elképzelésekről falugyűlést is tartottak, ahol kiderült, hogy az Art&Wine pezsgőt gyártana, és jómódú embereket üdültetne a 8 hektáron. Öt és fél hektáron szőlőt telepítettek, két hektáron mandulás lesz, a maradék területen pedig a borászat gazdasági épületei osztoznak, valamint egy étterem kilenc vendégszobával, és a szőlőben meghúzódva tíz villaépület, amelyek állítólag nem lennének nagyobbak 25-25 négyzetméteresnél. Lesz egy kápolna, és egy úgynevezett sétálókör mentén kültéri szobrokat is elhelyeznek.

Scheer Sándor hangsúlyozta a HVG-nek, hogy igyekeznek minél szélesebb körben figyelembe venni a dörgicseiek szempontjait. Az önkormányzatot már meg is győzték, a négy képviselő és a polgármester támogatja a projektet, már csak el kell fogadni a helyi építési szabályzat módosítását, amely a falu külterületén kizárólag Scheeréknél tenné lehetővé a jogszabály adta legnagyobb, legfeljebb 3 százalékos beépítést.

Pflanzner Sándor polgármester azzal érvelt a beruházás mellett, hogy a befektetők – sok szőlőhegyi pincétől eltérően – csatornázzák a területet, és felújítanak egy kápolnát, valamint a faluházat.

Gyökeresen más a véleménye a Dörgicsei Szőlőhegyért Civil Társaságnak, amely nyílt levélben minősítette „eltúlzottnak, léptékét tévesztettnek és feleslegesnek” a beruházást. „A probléma megértéséhez nem hagyható figyelmen kívül, hogy az Art&Wine nagyberuházás nem egy városban vagy a semmi közepén fog megvalósulni, hanem az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén” – aggódtak a HVG-nek írt levelükben a civilek.

Kiemelt képünkön Scheer Sándor, az anyavállalat, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a PreBeton Zrt. új üzemének átadóünnepségén Erdőtelken 2020. július 17-én. A Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette a PREbeton Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését a Heves megyei településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik