Belföld

Direkt36: iratok bizonyítják, hogy kormányközeli üzletemberek állnak több magántőkealap mögött

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Dokumentumok bizonyítják, hogy kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titokban maradtak – írta a Direkt36 egy állami nyilvántartásból nyert adatokra hivatkozva.

A portál a működő magántőkealapok mintegy ötödének, összesen 26-nak a tényleges tulajdonosát találta meg egy olyan állami adatbázisban, amelyet az adóhatóság kezel. Ez az EU-s előírásra létrehozott, némi pénzért jelenleg még bárki által hozzáférhető tényleges tulajdonosi nyilvántartás.

A Direkt36 kutatásai alapján az összesen 119 magántőkealapból – amelyeket a Magyar Nemzeti Bank tart nyilván – 37 közölt érdemi információt a tényleges tulajdonosáról a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) rendszerében, ebből azonban 11 csak olyan személyeket jelölt meg, akik az alapkezelő vezetőiként döntéseket hozhatnak az alap pénzének befektetéséről, részesedéssel viszont nem rendelkeznek. 26 alkalommal viszont olyanokat jelöltek meg, akiknek valóban tulajdonrészük van. Az érdekeltségük mértéke változó, 39 és 100 százalék között mozog.

A tulajdonrésszel rendelkezők közül 17 magántőkealap tulajdonosa egyértelműen kormányközeli, de további öt is könnyen köthető kormányközeli üzleti körökhöz. Közismert milliárdosok sorát találták köztük: Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, Jászai Gellért.

Mészáros Lőrinc neve bukkan fel messze a legtöbbször: hét magántőkealapban is 100 százalékos érdekeltsége van,

további kettő pedig céges ügyvédjéhez, Kertész József Tamáshoz tartozik.

A portál szerint a Manhattan magántőkelap a Jászai elnökölte 4iG informatikai óriáscég részvényeinek 1,6 százalékát birtokolja, míg a Repro I nevűhöz egy normafai ingatlan köthető biztosan. Mindkettő Jászai Gellért tulajdonában van. Az alapok kezelése az egyszemélyi tulajdonában és irányítása alatt működő iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe került.

Az Eirene és a Metis magántőkealapokról, amelyek a Magyar Bankholding, az idén létrejövő magyar szuperbank részvényeinek csaknem 15 százalékát birtokolják, szintén azt állítják, hogy Orbán Viktor barátjáé. Hasonlóan a Konzum PE magántőkealaphoz, amely végső soron szintén Mészáros Lőrinc 100 százalékos tulajdona. A Konzum a Mészáros-birodalom zászlóshajója, az Opus Global Nyrt. legnagyobb tulajdonosa. Ezenkívül hozzá tartozik több nagy élelmiszeripari és egy ásványvizes cég, a Hunguest Hotels szállodalánc és a Balatontourist kempinghálózat, valamint több patinás Andrássy úti ingatlan.

Szintén Mészárosé a tényleges tulajdonosi nyilvántartás szerint a Global Alfa, a Status Next, a Status Food és a Status Property nevű magántőkealap. Ezekhez tartozik – többek között – érdekeltség a Gallicoop pulykafeldolgozó cégben, egy karcagi PET-feldolgozó üzemben, a pesti Ferenciek teréhez közeli egykori tiszti kaszinó palotájában, illetve a Ganz Kft. nevű transzformátorgyártóban.

Ez utóbbi cégbe a Prime Property nevű magántőkealap is bevásárolta magát tavaly év elején. Ez Kertész József Tamás ügyvédé 100 százalékban a tényleges tulajdonosi nyilvántartás szerint. Kertész a 4iG-nek is dolgozik, valamint a KESMA nevű kormánypárti médiaalapítvány alapítói jogainak gyakorlója.

Száraz István, aki Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fiának baráti körébe tartozik, végső soron az idén létrejövő szuperbank, a Magyar Bankholding 10,8 százalékának tulajdonosa az Uncia Magántőkealapon keresztül, amely 100 százalékban az övé. Szárazé a Quartz Alapkezelő által kezelt magántőkealapban is 100 százalékban az ő érdekeltsége van.  Száraz pénze van a Felis Magántőkealapban is, amely . a Culinaris nevű prémium delikátbolt-hálózatban, a pesti bulinegyed Black Swan koktélbárjában, az állami turisztikai pénzekkel is megtámogatott balatonkenesei Pine Weekendhouseban érdekelt többek között.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – mint az a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból kiderül – a Solva magántőkealapnak nemcsak kezelője egy cégen keresztül, hanem 100 százalékos tulajdonosa is. Az alap korábban egy esztergomi céget és a két esztergomi hotelt is vásárolt.

A közismert kormányközeli üzletemberek közül egy magántőkealap tulajdonosaként Szíjj László, Mészáros Lőrinc milliárdos üzlettársa is megjelenik a NAV adatbázisában. A Themis Magántőkealapot nemcsak az ő cége kezeli, hanem a milliárdos a benne lévő pénz tényleges tulajdonosa is. Ez az alap nyerte el (konzorciumban hét további magántőkealappal) 35 évre a magyar autópályák üzemeltetési jogát – írta a Direkt36.

A cikkhez az összes érintett alapkezelő és tényleges tulajdonos reakcióját kérték, választ azonban a legtöbb helyről nem jött. Két alapkezelő – a Quartz és az Opus Global – annyit válaszolt, hogy a tulajdonosokról és a befektetésekről nem adhatnak ki információt.

A portál szerint a tényleges tulajdonosi nyilvántartás felállításáról szóló 2021-es törvény elvileg nem vonatkozik a magántőkealapokra, vagyis továbbra is titokban tarthatják, hogy kik a fő befektetőik. Ugyanakkor bankszámlájuk van, és egy másik jogszabály, a pénzmosás elleni törvény azt írja elő a számlavezető bankoknak, hogy a jogi személyek tényleges tulajdonosairól vezessenek nyilvántartást. Így fordulhatott elő, hogy a magántőkealapok egy részének tényleges tulajdonosa felbukkan a NAV nyilvántartásában.

Azok, akik ténylegesen beletették az alapba a pénzüket, hivatalosan nem hozhatnak döntéseket arról, hogy azt hogyan fektetik be, mert erről a magántőkealapot kezelő cég vezetése dönt. Ezeknek a vezetőknek azonban nincs saját részesedésük, a keletkező haszon tehát mindig a befektetőké. A Direkt36 által letöltött dokumentumok ból azonban alapvetően az derül ki, hogy a magántőkalapokban részesedéssel rendelkező embereknek befolyása van az alapkezelő cégekre is, esetleg egyenesen tulajdonosai annak.

Pontosítás

A Direkt36 cikke alapján készült szemlénk első verziójában a lap állítása nyomán azt írtuk, hogy a Manhattan és a Repro I magántőkealap 100 százalékban Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

A publikálás után azonban a 4iG lapunknak jelezte, a cikk régebbi adatok alapján készült, a két magántőkealap tulajdonosa 2019. nyara óta Jászai Gellért. A cikket ennek megfelelően pontosítottuk, így a Mészáros Lőrinc kizárólagos tulajdonában álló magántőkealapok számát is 9-ről 7-re módosítottuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik