Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Most kell megnyitni az utat az idősebb tiszteknek, akik előtt még nyitva áll a civil munkaerőpiac

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

A Magyar Nemzetnek adott interjújában bővebben beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról, hogy felmenthetik a legalább 25 éve tényleges szolgálati viszonyban lévő katonákat.

A honvédelmi miniszter a döntést így indokolta: „a haderőfejlesztés során számos modern, XXI. századi technológiát képviselő eszköz érkezik Magyarországra, ezeket folyamatosan be is mutatjuk a nyilvánosságnak. Az már sokszor kívülről is látszik, hogy ezek az eszközök egy másik generációt képviselnek. Rendszerbe állításuk, a hozzájuk kapcsolódó szakmai kiképzések, gyakorlatok megszervezése és lefolytatása dinamikus, fiatal vezetőket igényel. Ugyanígy a védelmi ipari fejlesztések, az innováció is olyan szinten tart ma a világban, ami a fiatalok technikai tudását és képességeit igényli, és modern felfogás szükséges a mai fegyveres konfliktusok és háborúk során használt harceljárások hadműveleti és harcászati szintű átvételéhez és azok készségszintű begyakorlásához is a hadsereg minden szintjén.”

Annak érdekében, hogy egy ilyen modern, high-tech haderőt építsenek, elengedhetetlennek tartják, hogy a Magyar Honvédség parancsnokságainál, annak alakulatainál, a Honvédelmi Minisztériumban és általában mindenhol, ahol katonák szolgálnak a felső és középvezetésben, egy új, „a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára törekedjenek”. Szalay-Bobrovniczky szerint nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség az állomány minden szegmensében. A miniszter később úgy fogalmaz:

Most kell fiatalítani, most kell megnyitni az utat azon idősebb tisztek előtt, akik egyébként kiválóan szolgálták eddig hazájukat, és még nyitva áll előttük a civil munkaerőpiac, amihez méltányos segítséget nyújt a honvédelmi szolgálati juttatás intézménye.

Szalay-Bobrovniczky elmondta azt is, hogy mi történik most azokkal, akikre a kormányrendelet vonatkozik: „azok számára, akiknél a feltételek érvényesülnek, azaz betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszony után most megszűnik a szolgálati viszonyuk, elismerve a honvédelem ügye iránti elhivatottságukat, áldozatvállalásukat és az ország érdekében tett erőfeszítéseiket, új juttatási formaként bevezettük a honvédelmi szolgálati juttatást, ami megilleti őket a nyugdíjkorhatár eléréséig, abban az esetben is, ha közben munkát vállalnak. A juttatás alapja az utolsó illetmény hetven százaléka. Egy 55 éves katonatiszt például, akinek a jelenlegi illetménye havi bruttó egymillió-egyszázezer forint, havi bruttó 616 ezer forintot kap a honvédelmi szolgálati juttatás jogcímén. A jogosultság megállapítását minden esetben miniszteri döntésnek kell megelőznie.”

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik