Belföld

Ellenzéki belháború: mégsem vállal tisztséget Molnár Gyula Újbudán

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Mégsem vállalja a kabinetvezetői tisztséget Újbudán Molnár Gyula (DK), a kerület volt szocialista polgármestere, amelyre a jelenlegi DK-s polgármester, László Imre kérte fel még decemberben – írja a hvg.hu.

Molnár a döntését azzal indokolja, hogy

[a szerepvállalása] nehezen értelmezhető helyzeteket szül, amelyek gyengíthetik azt a szándékot, hogy a kerület koalíciós vezetése rendben tegye a dolgát a városért, a kerületért, mindannyiunk boldogulásáért.

„Nem áll módomban elfogadni a felkérésedet, és visszalépek a hivatali pozíció elfoglalásától” – írta a Facebookon László Imre polgármesternek címzett nyilvános posztjában Molnár, aki korábban az MSZP elnöki tisztségét is betöltötte, ma már azonban maga is Gyurcsány Ferenc pártjában politizál.

A lap felidézi, hogy Molnár Gyula decemberi kinevezése heves belső vitát váltott ki a kerületi képviselő-testület többségét adó ellenzéki koalíció és a polgármester között. Kinevezését a polgármester állítólag egyeztetés nélkül jelentette be, amit „elfogadhatatlannak neveztek a helyi szövetségesei. Ők előbb levélben kérték a polgármestert, hogy vonja vissza a döntését, majd a nyilvánossághoz fordultak. Az erről szóló levelet a Momentum, a Párbeszéd és az LMP helyi politikusai mellett négy MSZP-s és egy DK-s képviselő is aláírta. Ebben úgy fogalmaztak, hogy

 az ellenzéki szavazók nem a 2010 előtti világ visszaállításával bíztak meg bennünket.

A képviselők hozzátették, ha a polgármester a kérésüknek nem tesz eleget, akkor a mögötte álló „testületi többség biztosítását” sem tudják garantálni.

A polgármester válaszul akkor úgy érvelt, hogy a kabinetfőnök személye „soha, sehol nem volt politikai kérdés; ez egy bizalmi, szakmai pozíció”. László Imre egyúttal azt javasolta a képviselőknek, hogy tegyék félre a személyes ellentéteket, és folytassák a megkezdett közös munkát Újbuda érdekében.

Molnár Gyula az MSZP színeiben 2002-2010 között volt a kerület polgármestere, 2021-ben az előválasztáson viszont már a DK támogatásával indult sikertelenül. Molnár 2016 júniusától 2018 áprilisáig az MSZP elnöki tisztségét is betöltötte.

László Imre vele együtt decemberben Lakos Imért, Molnár egykori alpolgármesterét kabinetvezető-helyettesnek nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik