Belföld

Engedély nélkül operáltak ki részeket halottak koponyáiból a Pécsi Tudományegyetemen

Mindenféle engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjaiból bizonyos részeket a Pécsi Tudományegyetemen, hogy aztán az így nyert elemeken fül-orr-gégészek térítés ellenében gyakorolhassák a műtéti fogásokat, derült ki az ATV riportjából.

A boncmester a 2018-as évben havi rendszerességgel távolított el a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően holttestekből – amelyek döntően hamvasztásra vártak – sziklacsontokat. A beavatkozásokra az egyetem bonctermében került sor, az engedélyt pedig minden esetben a pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgatója adta meg, teljesen jogtalanul.

A kioperált részeken egy rendszeresen meghirdetett kurzuson a sziklacsont fúrását gyakorolhatták fül-orr-gégészek, alkalmanként 60 ezer forintért. Összehasonlításként az elsőrendű vádlott a boncmesternek egy-egy műtét után 2500 forintot fizetett.

A csatorna érdeklődésére egy ügyvéd megerősítette, hogy szervek engedély nélküli eltávolítása akkor is bűncselekménynek számít, ha holttestről van szó. „Ezt a sziklacsontot csak akkor lehetett volna oktatási célból kioperálni az elhunytból, ha az korboncnoki vizsgálat keretében történik és előzetesen, még életében hozzájárult volna az elhunyt, vagy utólag a hozzátartozók erre engedélyt adnak” – fogalmazott a szakember.

A fül-orr-gégész professzor, a boncmester, illetve a nekik segédkező szakorvos tárgyalása szerdán vette kezdetét. Az ügyészség nem ajánlott vádalkut egyiküknek sem, így elhúzódó tárgyalássorozatra lehet majd számítani.

Az ATV riportjából az is kiderült, hogy az ügyben érintett professzor ellen egy orrpolip műtét kapcsán is vádat emelt az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádhatóság szerint az orvos olyan hibákat vétett a beavatkozás során, melyek következtében a 68 éves beteg a műtét után elhunyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik