Belföld europoli

Fidesz: Figyelemelterelésként szolgálhat a Várhelyi Olivér elleni támadás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Méltatlannak tartja a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett támadást Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti EP-delegációjának elnöke. Szerinte a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, az elleni indított támadást politikailag motiváltnak tartja.

A Népszava információi szerint Várhelyit azzal vádolják az EP-ben, hogy szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét. A képviselők ezért fordulnának az Európai Bizottsághoz, hogy az mihamarabb vizsgálja ki, hogy Várhelyi magatartása miként egyeztethető össze Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexszel, és azokkal a kötelezettségekkel, amelyek az uniós biztosokra vonatkoznak.

Az MTI-hez eljuttatott Fidesz-közlemény szerint Gál Kinga a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentéssel kapcsolatban kijelentette:

hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül, amely figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról.

Gál szerint a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt az Európai Bizottság szóvivőjének álláspontja is. Eszerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

Az EP-állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga azt mondta, a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

A képviselő példa nélkülinek és méltatlannak tartja a Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott bírálat, mert a „magyar biztos kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott”.

A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében

–  figyelmeztetett.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik