Belföld

Medián: Tízből hét budapesti a kormányt tartja felelősnek az elszabaduló élelmiszerárakért

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A budapestiek 70 százaléka szerint a kormány gazdaságpolitikája felel a magas élelmiszerárakért

– derül ki a Medián és a 21 kutatóközpont felméréséből, melyet a Fővárosi Önkormányzat lapja, az Enbudapestem.hu közölt.

A tavaly november 28. és december 3. között a budapesti lakosság körében készített 1000 fős reprezentatív felmérés szerint a második helyre az orosz-ukrán háború került, amely a megkérdezettek 59 százaléka szerint felelős. A felsoroltak közül a budapestiek a brüsszeli szankciókat okolták a legkevésbé az infláció elszabadulásáért (36 százalék). A szankciókat leginkább az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a 65 év felettiek okolják, az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak 38 százaléka tartja az Oroszország megbüntetését célzó uniós intézkedéseket hibásnak az inflációért.

A felmérés kiterjedt arra is, hogy a háború kirobbanásáért ki felel. A budapestiek többsége egyértelműen Oroszországot okolta, összesen 83 százalék gondolja teljes mértékben, vagy inkább felelősnek a háborúért az oroszokat. Ukrajnát 49, az USA-t 47, míg az Európai Uniót mindössze 24 százalék látja részben vagy egészben felelősnek.

Ezzel szemben a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultáció 1,4 millió kitöltője a legtöbb szankcióra határozott nemet mondott. A kormány szerint „a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik