Belföld

Gondok a magyar határon: kiakadtak az ingázóktól, nem engednék át az autókat az osztrákok az egyik átkelőnél

Arról ír az rtl.hu, hogy egyre több a probléma a somfalvi átkelőnél, és az osztrák polgármester ezért határozott lépéseket fontolgat.

A probléma gyökere az, hogy a Somfalvát Sopronnal és Ágfalvával összekötő úton az ingázási időszakban – azaz hétköznapokon öt és nyolc óra között, valamint délután négy és hét óra között – tilos a közlekedés. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban elvileg nem lehet áthajtani a határon autóval – ám nem mindenki tartja magát ehhez.

Az ORF korábbi cikke szerint Ágfalva és Somfalva között azóta okoz gondot a nagy autóforgalom, hogy a két települést összekötő földutat a 2010-es évek közepére uniós forrásból leaszfaltozták. Ma erre jár szinte mindenki, aki Sopron felől Nagymarton, vagy Bécsújhely irányába ingázik vagy a térségből indul Sopronba vásárolni, és nem szeretne félórás kerülőt tenni a Sopron határátkelő felé – írja az rtl.hu.

Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester 2015-ben vezette be időszakos behajtási tilalmat, hogy csökkentse a faluban a forgalmat. Ez vélhetően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – az ORF napi 4000 határátkelőről beszél – a polgármester sorompóval és kamerával szerelné fel a határátkelőt. A kamera leolvasná a rendszámtáblákat, és a sorompó csak akkor nyílna fel, ha egy engedéllyel rendelkező jármű érkezik a határhoz.

A polgármester korábban azzal fenyegetőzött: március 1-jétől betontömbökkel vagy oszlopokkal teljesen lezárja a határátkelőt, ha nem hagyják jóvá a sorompót. Indoklása szerint ezt azért teheti meg, mert önkormányzati útról van szó, amelyen szükség esetén intézkedéseket kell tennie a gyalogosok védelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik