Belföld

Cser-Palkovics András is keresi Columbo feleségét

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A rendszerváltozás óta nem emlékszem olyan önkormányzati ciklusra, ami ilyen szintű válságmenedzselést igényelt volna

ezt nyilatkozta az Indexnek Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A szolidaritási adóról azt mondta: ez Fehérvár esetében 2022-ben 5,3 milliárd forint volt, 2023-ban már 6,6 milliárd forintot kell a városnak szolidaritási hozzájárulásként befizetnie. „Ez azt jelenti, hogy a helyi adónkat tovább utaljuk az államnak. A szolidaritási hozzájárulás elvével egyet tudok érteni, a mértékkel azonban nem, mert aránytalannak érzem. 6,6 milliárdot befizetni és Columbo feleségeként soha nem találkozni azzal az önkormányzattal, aki megkapja a fehérvári forrásokat, ezt nem tartom jónak.”

Cser-Palkovics szerint jó lenne elérni a magyar közéletben, hogy a politikai riválisok ellenfelek legyenek és ne ellenségek. „A polgári attitűd azt jelenti, hogy képesek vagyunk leülni egy kávéra annak ellenére, hogy azonosan gondolkodunk-e a világról. Nem adok tanácsot az ellenzéknek, de a mindent eleve elutasítok, na, ez a hozzáállás nem jött be. Részben ez is az oka az újabb kétharmadnak. Az emberek zöme elutasítja a szekértáborharcot.

Fontosnak tartanám, hogy időről időre leüljön a mindenkori állami vezetés egy-egy tagja és a mindenkori főpolgármester. Tetszik-nem tetszik, de az állami szervek székhelye Budapest. Fontos lenne a kapcsolat, de ehhez két fél kell.

Cser-Palkovics András szerint a pedagógusok bérrendezése önmagában nem fogja megoldani a közoktatás összes problémáját. Mint fogalmazott: „ma nincs olyan ember, aki ne értene egyet azzal, hogy jelentős béremelésre van szükség a tanároknál. (…) Úgy érzem, ebben van kormányzati szándék. Ugyanakkor a pénz nem fogja megoldani az összes problémát. Nagyon sok tantervi és tanóraszámhoz kapcsolódó kérdés van. Meddig terhelhetők a tanárok, a diákok vagy a szülők? A város közgyűlése elfogadott egy határozatot, mint egyfajta nyilatkozatot, amiben kimondtuk, hogy az oktatás kérdéskörét jó lenne a napi pártpolitikától eltávolítani.”

A polgármester elmondta, a fehérvári önkormányzatnak és a város intézményeinek 2022 utolsó negyedévére és 2023-ra összesen mintegy 9 milliárd forinttal nőttek meg a kiadásai. Emlékeztetett: Fehérváron a legnagyobb energiahatékonysági program a panelprogram volt. „A több mint 21 ezer fehérvári panellakás jelentős része felújításon esett át az elmúlt években. Akkor az állam, az önkormányzat és maguk a társasházak járultak hozzá a költségekhez. Az önkormányzat akkor hitelből finanszírozta a maga hányadát, amit később az adósságkonszolidációval az Orbán-kabinet átvállalt. A panelprogrammal körülbelül 30 százalékkal esett vissza a távhőfogyasztás. Érdemes megnézni, hogy az ingatlanpiacon mennyit adnak ma egy panelprogramos lakásért. Azt gondolom, ezzel a korszerűsítéssel mindenki jól járt.”

Az Index-interjúban szó esik még arról is: visszavenné-e Fehérvár az iskolákat az államtól, miért akar a város naperőműparkot építeni, illetve lesznek-e szebb napjai a Videoton klubnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik