Belföld europoli

Ujhelyi István: Tizenkétszeresére nőtt az egészségügyre fordítható uniós támogatások összege

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

735.788.071 euró, vagyis közel 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban

– olvasható Ujhelyi István európai parlamenti képviselő nyílt levelében.

Kérdéses, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek a gyakorlatban mennyit tudnak ebből az összegből lehívni, azonban az ellenzéki politikus szerint jó hír, hogy ezt az összeget nem érintik a forrás befagyasztások, így a kormányzat megkerülésével, közvetlenül pályázni rájuk.

Ujhelyi szerint rendkívül sok munka van abban, hogy a mostani hétéves költségvetésben immár jelentős méretű büdzsé – konkrétan az előző ciklusban elköltött források tizenkétszerese – áll rendelkezésre az egészségügyi fejlesztésekre, amivel a politikus szerint valós lehetőséget van „a fejlesztésre és az ellátórendszerek egyenlőtlenségeinek javítására”.

Az EU4Health programhoz rendelt mintegy 5,1 milliárd euró, vagyis nagyjából kétezer-milliárd forint célja, hogy a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával az európai közösség hatékonyabban tudja kezelni a jövőbeni egészségügyi válságokat és jobban hozzáférhetővé váljanak a megfizethető gyógyszerek, illetve orvosi eszközök.

– írja Ujhelyi.

Megjegyzi: a 2023-as esztendőben több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására, melyből

  • majd 200 millió euró fordítható rákellenes programokra,
  • közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára,
  • de szerepel a tervezetben egy közel 400 millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.

Ujhelyi levelében egyúttal bejelentette, hogy február 20-ra szakmai kerekasztal-beszélgetésre hívja az ágazat képviselőit, hogy közösen találjanak megoldást az elérhető források lehívására és, hogy az Európai Egészségügyi Unió további kiterjesztéséről egyeztessenek.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik