Belföld

„A magyar baloldal lelkiismerete volt” – politikusok emlékeztek TGM-re

Beliczay László / MTI
Beliczay László / MTI

74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós kolozsvári születésű filozófus, közíró, a demokratikus ellenzék egykori oszlopos tagja, az első szabadon választott parlament képviselője. A nagy hatású gondolkodóról a hazai baloldal politikusai is megemlékeztek.

Halhatatlannak tűnt. És mégis itthagyott minket.

– kezdi bejegyzését Donáth Anna a Momentum Európa Parlamenti képviselője.

A politikus aláhúzza: kevés ember iránt érez „olyan meleg tiszteletet” , mint iránta, és kevés embertől tanult annyit, mint tőle. „Nem tudom, ki fogja betölteni ezt az űrt, mert nem sokan maradtak a rendszerváltás nagy gondolkodói közül” – teszi hozzá. Úgy látja: „egymás után hagynak itt minket az utolsó mohikánok”, és egyre üresebb nélkülük a „magyar közélet”, a „közbeszéd” és „Magyarország”.

Tamás Gáspár Miklós halhatatlan. Gondolatait, írásait azért hagyta a következő generációra, hogy továbbgondolják. Ha egyetértenek, azért, ha meg nem, akkor végképp. Én így fogok tenni. Nyugodj békében, Gazsi.

– írja Donáth.

Ungár Péter az LMP társelnöke szerint TGM „közíróként, klasszikus értelmiségiként és politikusként is egész életében egy jó és szerethető Magyarországért küzdött”, ahol „kiállunk a legszegényebbek mellett”, „nem tiporjuk lábbal az emberi jogokat, „felelősségünk van egymásért és környezetünkért”, és „elítéljük a szélsőségeseket”. Hozzáteszi: a filozófus saját bevallása szerint többször változtatott politikai látásmódján, de valódi nézetei soha nem változtak. „Baloldali volt, zöld volt, demokrata volt” – fogalmaz Ungár.

A műveltség, a tudás, a csodálatos intellektuális humor egybeforrt TGM nevével. Tőle kapott mindenki. Ha kellett elzavarta a miniszterelnököt egy megemlékezésre, hangosan kikelt a legsúlyosabb jogtiprások ellen, a szélsőségek ellen, a fogyasztói kapitalizmus túlkapásai ellen, de természetesen (joggal) kritizálta az ellenzéki pártokat is

– írja TGM-ről Ungár, aki az elmúlt 40 év egyik legfontosabb magyar gondolkodójának nevez.

Karácsony Gergely főpolgármester is elbúcsúzott a filozófustól, Budapest díszpolgárától:

Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát, kritikus attitűdjét, mind a jelenlegi kormányzattal, mind a globalizációval szemben egyetlen percre sem adta fel. 2020-ban már nagybetegen vette át a Budapest díszpolgára címet, halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített. Nyugodjon békében!

Ujhelyi István, az MSZP-ből távozó Európa Parlamenti képviselő rövid posztban emlékezett meg TGM-ről:

Sok mindenben nem értettünk egyet. Sok mindenben igen. Sokat tanultunk tőle. Sokat kapott tőle a közös hazánk.
Köszönünk mindent Gazsi, jó utat…

Tordai Bence a Párbeszéd társelnöke szerint nem lesz senki, aki TGM helyébe léphetne. Ugyanis szerint „nincs más, aki ilyen erővel tudná ostorozni a rendszert és benne önmagunkat, aki ilyen meggyőzően tudná elmondani, hogy minden reménytelen, és akit hallgatva-olvasva mégis azt érzi az ember, hogy nem lehet feladni”.

Gazsival sokszor nehéz volt egyetérteni, de lehetetlen volt nem figyelni rá. Nem iránytű volt, és nem jós. A magyar baloldal lelkiismerete volt.

– írja Tordai.

Végtelen fájdalom és hiány már most. Pedig tudtuk, hogy hamar itt lesz ez. Csak hetek, hónapok és évek múlva fogjuk érezni az igazi hiányát. Vagy inkább minden héten hónapban és évben

– fogalmaz Facebook oldalán Jámbor András országgyűlési képviselő.

A baloldali Szikra Mozgalom politikusa szerint pótolhatatlan az „a tudás, akarat, szellem, ami most közülünk elment”, miközben „annyi kérdés és vita” maradt, „amit nem tettünk fel és nem folytatunk le”.

Pihenj Gazsi!

– zárta gondolatait Jámbor.

Botka László Szeged polgármester szerint TGM nemcsak a rendszerváltásban vállaltál fontos szerepet, után is hű maradtál a legfontosabb értékeinkhez.

Megmutattad, hogy ebben a végletekig megosztott világban hogyan kell embernek maradni, a másik véleményét a szembenállás ellenére is tiszteletben tartani. Nagyon fogsz hiányozni nekünk, az országnak.

– írta a városvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik