Belföld

Nyíregyházán lejjebb csavarják a közvilágítást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A nyíregyházi közvilágítás üzemben lévő 17 600 lámpateste közül várhatóan több mint ezret kikapcsolnak a hónap végéig – tájékoztatta a város önkormányzata pénteken az MTI-t. A lépést az energiaárak drasztikus emelkedésével, a költségcsökkentés szükségességével indokolják.

Azt írták, a közvilágítási rendszerben rejlő megtakarítási lehetőségekkel már korábban is foglalkozott a város közgyűlése, most a megvalósítási szakasz következik a biztonsági szempontok figyelembevételével. A város közigazgatási területén a közvilágítással kapcsolatos feladatokat a NYÍRVV Nonprofit Kft. látja el.

„Az energiaköltségek csökkentésére a szakemberek a működő fényforrások egy részének leszerelés nélküli kikapcsolását látták megvalósíthatónak” – olvasható az önkormányzat közleményében.

Technikailag ez közvilágítás megritkítását jelenti, a nem egymás melletti fényforrások kikapcsolásával.

A beépített teljesítménycsökkenés a nagykörutat, a Nyíregyházára bevezető főutakat és az egyéb jelentősebb utakat érinti. A lakónegyedek utcáiban a „lakosság biztonságérzete, az élet- és vagyonbiztonság, valamint a közlekedésbiztonság megőrzése miatt” ugyanakkor nem tervezik lámpák kikapcsolását, és változatlan marad a gyalogátkelőhelyek és – lehetőség szerint – a csomópontok megvilágítása is.

Hozzátették, a jelenlegi árakkal számolva a döntés nagyságrendileg 100 millió forintos megtakarítást eredményez. Az intézkedés megvalósításának várható végső időpontja január 31.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik