Belföld

Megjelent a madárinfluenza az állatmenhelyen, elaltatják a madarakat

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Drámai hangú közleményben adta közzé a Noé Állatotthon Alapítvány, hogy megjelent a menhelyükön a madárinfluenza.

Megtörtént amitől minden madártartó retteg, a NOÉ Állatotthonban megjelent a madárinfluenza, valamilyen vadon élő madár hurcolta be. Hogy ilyenkor mi történik egy állattartó telepen, arról a nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek. A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani. Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a mi esetünkben a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek és a sorsuk a vizsgálat eredményétől függ majd. A fenti hivatalos rész lefordítva azt jelenti, hogy az összes mentett, meggyógyított, felnevelt, név szerint ismert madarunkat elfogják altatni és a disznóinkért még aggódhatunk

– írták a Facebook-oldalukon. Az állatotthon a következő napokban, jövő keddig biztosan teljesen zárva lesz, senkit sem tudnak fogadni.

Kérlek ne írjátok, hogy Ti nem engednétek, hogy betartsák a szabályokat. Ne gondolkozzatok kiskapukon. A szívünk a mai napon milliószor átpörgette ugyanezeket a gondolatokat, de muszáj az eszünkkel gondolkoznunk, főleg látva a beteg madarak szenvedését. Nem hagyhatjuk, hogy továbbterjedjen a szörnyű vírus és még több áldozatot szedjen… akkor sem, ha ebbe belehalunk.

– írták követőiknek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a budapesti állatmenhely mellett a román határhoz közeli Battonyán igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét. Ott egy kétezer mulard kacsát tartó gazdaságban jelent meg a kórokozó, amit a vágóhídra szállítás előtt levett mintákból mutattak ki. Battonyán tünetet nem észleltek a gondozók a kacsáknál, a budapesti állatmenhelyen viszont hirtelen elhullásokat tapasztaltak a Nébih közleménye szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik