Belföld

Akadémiai Dolgozók Fóruma: Az egyetemi modellváltás megbukott

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Kezdettől fogva világos volt, hogy a hazai egyetemek alapítványi átszervezése semmilyen komolyan átgondolt oktatáspolitikai koncepcióra nem épült” – közölte álláspontját pénteken este az Akadémiai Dolgozók Fóruma a Facebookon.

Ennek közvetlen előzménye, hogy a Népszava hétfőn megírta: nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A finanszírozást az Európai Bizottság ideiglenesen azért függesztette fel, mert összeférhetetlennek tartja, hogy a privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumaiba fideszes politikai kinevezettek kerültek.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma pénteki közleménye szerint látható volt, hogy mindazok a hasznok, amelyek az egyetemek kiszervezése nyomán minimális mértékben valósultak meg, a modellváltás nélkül is megvalósíthatók lettek volna.

A közlemény kiemeli, hogy az Európai Bizottság költségvetési kockázatnak tartja ezen egyetemek anyagi támogatását, és ezért nem hajlandó az egyébként jogos támogatásokat kifizetni.

A kormány pénzügyi zsarolása tehát eddig blöffnek bizonyult

– vonták le a következtetést.

Mint írják, a vagyonkezelői alapítványok rendszere „minden hangzatos szólam ellenére” sem hozott létre független egyetemeket. A jogi szabályozás kétharmados bebetonozása gúzsba köti a jövőbeli kormányok felsőoktatás-politikáját, és lehetetlenné teszi az egyetemi autonómia visszaállítását. A nemzetközi modellektől lényeges pontokon eltérő kuratóriumi rendszer felett semmilyen ellenőrző, kiegyensúlyozó szerepe nincs sem az egyetemi szenátusnak, sem a kormánynak. A nem hivatalból delegált, hanem konkrét személyekre vonatkozó és élethosszig tartó kuratóriumi tagság nem az egyetemek függetlenségét hozta létre, hanem a fideszes politikusok befolyását betonozta be – sorolja aggályait az akadémiai szervezet.

Szerintük a tét a magyar egyetemek részvétele a magas színvonalú kutatások végzéséhez szükséges nemzetközi együttműködésekben. A külföldi diákok és oktatók szerintük ugyanis nem fogják böngészgetni a magyar egyetemek szervezeti és működési szabályzatát, hogy megállapítsák, melyik alapítványi egyetem, és melyik nem. Így – mint írják – minden magyar egyetem, nemcsak az alapítványiak, egyre gyorsuló ütemben szakad majd le a versenytársaik mögött.

A kormányzati hazudozás és bűnbakkeresés csak a figyelemelterelést szolgálja. A különböző nem-kormányzati szereplők jó szándékúnak látszó javaslatai is legfeljebb az elégedetlenkedőket csendesítenék le, pillanatnyi kármentést jelentenének, és ezzel az elfogadhatatlan rendszert erősítenék

– írták.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma már a 2021-ben is figyelmeztetett, hogy a hazai egyetemek vagyonkezelői alapítványba szervezett rendszere nem felel meg sem a minimális alkotmányos követelményeknek, sem a tudományos és oktatási szabadság elvi kívánalmainak. Szerintük ezért az alapítványi rendszert azonnal meg kell szüntetni, és vissza kell állítani a magyarországi egyetemek autonómiájának törvényi garanciáit és szervezeti kereteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik