Belföld

Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a DK Erasmus-ügyben

Sajtótájékoztatót tartott szerda kora délután Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, ahol az Erasmus-ügy kapcsán bejelentette, hogy a pártja büntetőfeljelentést tesz hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A DK árnyékkormányában árnyék-külügyminiszteri pozícióval is bíró Rónai azt mondta, a napokban tapasztalta meg először – de nem utoljára – Magyarország, hogy „az Orbán-kormány elmúlt 13 éves lopásai miatt tavaly felfüggesztett európai uniós pénzek hiánya milyen károkat okoz”. A politikus figyelmeztet, hogy az Erasmus-diákösztöndíjak csak az első elbukott pénzügyi tételek, és a kormány korrupciója miatt véleménye szerint még több ezer milliárd forintot fog veszíteni az ország.

Ezért a Demokratikus Koalíció büntetőfeljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával, mert immár egyértelműen bizonyítható, hogy kizárólag Orbán Viktor kormánya miatt nem jut hozzá Magyarország az európai uniós pénzekhez, hiszen nem teljesítik a minden magyar ember érdekét szolgáló uniós feltételeket. Nem fékezik meg, hogy a fideszes milliárdosok ellopják az uniós támogatásokat

– fogalmazott a politikus, aki ugyanakkor konkrétan nem említette, hogy ki ellen irányul a feljelentés.

Bár már december óta tudni lehetett, a hét elején jutott el a széles körű nyilvánossághoz a hír, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványok tartanak fenn.

A Bizottság ideiglenesen függesztette fel a finanszírozást, mert összeférhetetlennek tartja, hogy a privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumaiba fideszes politikai kinevezettek kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik