Belföld

11 fokos tanteremben, télikabátban tanulnak a gyerekek egy szombathelyi általános iskolában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több tanteremben is 11 fok van, ezért kabátban és sapkában tanulnak a gyerekek a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában – írja a nyugat.hu. A cikk szzerint a fűtés azért nem üzemel az intézményben, mert a téli szünetben radiátorszelepeket cseréltek, de azt követően nem légtelenítették a rendszert.

A Szombathelyi Tankerületi Központ azt közölte a lappal, hogy folyamatosan dolgoznak, várhatóan egy-kép nap alatt megoldódik a probléma. Hozzátették: az iskola épületének egy részében van csak hideg.

Az általános iskola igazgatója pedig azt mondta, vannak olyan termek, ahol 18 fok van, de van, ahol csak 10-11 fok.

Hétfő óta költöztetik az osztályokat a melegebb tantermekbe, de nincs annyi üres, fűtött terem, amennyire szükség lenne – mondta. Németh Gábor hozzátette, hogy több gyerek is otthon maradt a hideg miatt, de számottevő hiányzás nem volt. Az igazgató elmondta azt is, senkinek sem lenne jó, ha rendkívüli tanítási szünetet kellene elrendelni az iskolában.

Frissítünk!

A Belügyminisztérium január 23-án az üggyel kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el lapunk számára: „Figyelmeztetésben részesítette a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját a Klebelsberg Központ elnöke, mert a téli szünetet követő első két tanítási napon a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt. Az iskola karbantartója is figyelmeztetést kapott. Az intézményben az energiahatékonyság növelése érdekében a téli szünetben 216 radiátoron a régi radiátorszelepeket modern, szabályozható termosztatikus szelepekre cserélték, amihez le kellett állítani a fűtést. A temperáló fűtés megkezdését 2023. január 5-re rendelte meg a tankerület a távhőszolgáltatótól. A szolgáltató munkatársai a köznevelési intézmény karbantartóival közösen visszatöltötték, légtelenítették a rendszert, az épületet úgy hagyták el, hogy minden helyiségben elindult a fűtés. A rendszer helyes működését azonban nem ellenőrizték, így a tanítás megkezdése előtt nem derült ki, hogy a rendszert nem megfelelően légtelenítették, a temperáló fűtés pedig nem volt elégséges a megfelelő hőfok eléréséhez. Ennek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon, 2023. január 9-én és 10-én az iskola nagy részében hideg volt, ami miatt az oktatás csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével volt megoldható. A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága 2022. január 11-én rendelt el vizsgálatot az ügyben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik