Belföld

Erasmus-ügy: sürgős megoldást vár a kormánytól a HÖOK

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
2024-ben több ezer egyetemista terveit húzná keresztbe, ha nem sikerül rendezni a vitát Brüsszellel.

Lesújtónak nevezte a helyzetet a Népszavának a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, miután a lap megírta, Brüsszel átmenetileg felfüggeszti a fideszes vezetésű alapítványi egyetemeknél az Erasmus+ diákcsere program támogatását. Budai Marcell szerint a kormánynak mindenképpen megoldást kell találnia, hogy a 21 felsőoktatási intézményt ne zárják ki véglegesen.

Miután a pénzmegvonás a tavaly december 15-e után elbírált pályázatokra vonatkozik, a sajtófőnök szerint

idei programok nincsenek veszélyben,

de 2024-re március végéig új szerződéseket kell kötni, a kormánynak addig rendeznie kell a helyzetet, mert példátlan Európában, hogy egy uniós ország egyetemeit kizárják a cserediák- és kutatási programokból. Azt a hvg.hu-nak is megerősítette, ez később jelentene problémát,az Európai Bizottság döntése nem érinti azokat a diákokat, akik már kint vannak, vagy megkötötték velük a szerződést.

Nekik ugyanúgy utalni fogják az ösztöndíjat, és nem bontanak fel egy tavaszra időzített utat

– hangsúlyozta.

Ha nem sikerül rendezni a vitát, az uniós lépés másfél év múlva, 2024 nyarán okozhat problémát a diákoknál, az egyetemeken akkorra futnak ki azok az 1-2 éves programok, amelyekre még megvan a pénz. Elvileg az állam is finanszírozhatná a külföldi tanulmányokat az Erasmus helyett, de Budai Marcell szerint ez nem ennyire egyszerű, hiszen a külföldi egyetemen múlik, ebbe belemegy-e, vagy sem.

A hvg.hu szerint arról nincs külön adat, hogy a korábbi kedvezményezettekből hányan tanultak olyan egyetemen, amely azóta alapítványi fenntartású lett, de az biztos, hogy toplistás helyen szerepelt a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az Eduline oktatási szakportál szerint már meg is kezdte az egyeztetéseket az uniós támogatásokra vonatkozó új szabályok jogi értelmezéséről. A felsőoktatásért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) elismerte az uniós büntetést, de bírálta azt, az RTL Híradónak Navracsics Tibor uniós forrásokért is felelős miniszter pedig azt mondta, abban bízik, csak félreértésről van szó. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik