Belföld europoli

Az ingyenes uniós vonatjegyek azért még jönnek a magyar fiataloknak

A tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint ezer magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez; ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél, közölte Ujhelyi István független, korábban MSZP-s EP-képviselő, a DiscoverEU-program felelőse az Európai Parlamentben.

A politikus közölte, hogy a legutóbbi pályázati fordulóban is – amelynek győzteseit ezekben a napokban értesítik ki az eredményről – többszörös volt a túljelentkezés: Magyarországon például négyszer nagyobb volt az érdeklődés az ingyenes utazási lehetőség iránt.

Ujhelyi a program mentoraként bejelentette, hogy épp a jelentős túljelentkezésnek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között, ennek forrását egy másik uniós keretprogram megmaradt költségvetésének átcsoportosításából fedezik.

A mostani pályázati fordulóban így a több mint 161 ezer jelentkező közül összesen közel 48 ezer európai tizennyolcéves jut végül utazási lehetőséghez, közöttük a már említett ezer magyar fiatal. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között, az előzetesen általuk megadott pályázati útiterv alapján.

A DiscoverEU program népszerű volt eddig is, Magyarországon eddig összesen mintegy 24 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 4600-an körbe is tudták, illetve tudják utazni Európát az Uniótól megkapott vonatjegyekkel.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik