Belföld

Nézőpont: Tarolna a Fidesz most egy EP-választáson

Marhai János / 24.hu
Marhai János / 24.hu
A kormányközeli kutatóintézet a kormánypárt stabil fölényét mérte.

Csaknem ötszáz nappal a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás előtt a Nézőpont Intézet azt mérte, hogy egy vasárnapi EP-választáson a Fidesz 56 százalékot szerezne, ami az ellenzéki pártok kiesése miatt akár a mandátumok háromnegyedét is jelenthetné. A feltételezett EP-választáson a megkérdezettek több mint fele venne részt, 14 százalékuk szavazna a DK-ra, amely ezzel a második lenne. A Momentum és a Mi Hazánk 6-6 százalékot kapna.

Így a kiosztható 21-ből a Fidesz 16, a DK 3, a Momentum és a Mi Hazánk 1-1 mandátumot kapna. 

A többi párt az ötszázalékos küszöb alatt szerepelne. Rájuk összesen 18 százalék szavazna. 14 százalék a 2022-es ellenzéki listán szereplőkre, 4 százalék a Kétfarkú Kutyapártra voksolna.

A Nézőpont Intézet a magyar országgyűlési és EP-választásokra külön rákérdezett, friss pártpreferenciája szerint a Fidesz stabilan vezet (48%), a Demokratikus Koalíció (7%) is őrzi vezető helyét, a két párt az augusztusi szinten áll, októberi erősödésüket nem tudták megismételni. A Mi Hazánk (5%) továbbra is a harmadik. A Momentum és a Jobbik 3-3 százalékos, az MSZP, az LMP és Jakab-féle Nép Pártján 1 százalékos. A tavaly áprilisi „közös lista” pártjai közösen 36 százalékot kapnának, míg a kétfarkúak 4 százalékon állnak.

Módszertan

A kutatás január 2-4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók. A magyar országgyűlési és EP-választásokra külön kérdeztek a részvétel, pártpreferencia kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik