Belföld

Átmenetileg leáll a SZÉP-kártyás fizetés a technikai átállás miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hétfőtől élesedik a SZÉP-kártyák új szabályozása, és emiatt a kártyakibocsátó bankok kivétel nélkül üzemszünetet hirdettek vasárnap délutántól, illetve estétől hétfő reggelig. Ebben az időszakban sem fizetni, sem tájékozódni nem lehet a pihenőkártyák egyenlegéről – hívta fel a figyelmet az én pénzem.hu. 

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Közlönyben december végén jelent meg a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozó rendelet. Eszerint 2023. január 9-től összevonásra kerülnek a korábbi szálláshely, vendéglátás és szabadidő „zsebek”, ezáltal összeadódnak az azokban feltöltött összegek.

A módosítás a Magyar Turisztikai Ügynökség véleményezésével született és mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és közel 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan. A SZÉP Kártya eddigi is a belföldi turizmus motorjának számított, azonban az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége, hiszen mind a kártya tulajdonosok, mind az elfogadóhelyek, vállalkozások számára könnyítést és támogatást jelent a szankciós válságban.

Az alszámlák eltörlése már vasárnap megtörténik, ez okoz kimaradást a szolgáltatásokban az alábbiak szerint:

  • A rendszer módosítása miatt pedig a K&H pihenőplasztikos szolgáltatása ma este tíztől hétfő hajlani négyig szünetel.
  • Az MKB 2023. január 8-án 23.30-tól várhatóan január 9-én reggel 8-ig tartó üzemszünetet hirdetett.
  • Az OTP SZÉP-kártya portálján már vasárnap reggeltől elérhetetlenné válnak egyes funkciók. Emellett a bank tájékoztatása szerint a pihenőplasztikokkal vasárnap délutántól hétfő reggelig nem lehet fizetni. Ebben az időszakban szünetel a kártyaelfogadás, ahogy a mobilapplikáció összes funkciója is. A leállás a fizikai POS terminálokon és az online felületeken indított tranzakciókra egyaránt vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik