Belföld

MotoGP-pálya egy darabig biztosan nem lesz Hajdúnánáson, ipari park viszont gyorsan lehet

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Ha nem versenypálya, akkor ipari park lesz Hajdúnánáson a 600 hektár termőföld helyén. A térség országgyűlési képviselője, a MotoGP-pálya megvalósításáért és koordinációjáért felelős miniszteri biztosi pozíciót is betöltő Tiba István a Hajdúnánási Televízióban beszélt arról, hogy a háború miatt biztosan nem épül meg 2024-re a pálya, de ha állandósul a konfliktus, akkor még 2026-ra is „álom marad” a gyorsaságimotoros-világbajnokság itteni megrendezése.

A Szabad Európa szerint Tiba István még 2022. december 28-án járt a Hajdúnánási Televízió stúdiójában, akinek a műsorvezető felvetette, hogy a hajdúnánásiaknak már lemondanak, hogy a projekt megvalósulhat.

A képviselő erre közölte, teljesen igaz, hogy 2024-ben nem lesz MotoGP-verseny.

Viszont én úgy gondolom, akkor mondhatjuk ki véglegesen, hogy nem fog MotoGP-pálya épülni itt, Hajdúnánás határában, ha lezajlottak a tárgyalások a jogtulajdonos Dornával, amelyek még előttünk állnak

– mondta Tiba hozzátéve, hogy információi szerint ezekre az egyeztetésekre most januárban kerül majd sor. A képviselő elmondta, hogy a jogtulajdonosnak jelezni fogják, a háború hatásai miatt kizárt, hogy 2024-re megépüljön a pálya, s ha az Ukrajnában zajló háborús konfliktus évekig elhúzódik, akkor akár egy 2026-os dátum is „álom marad”.

Tiba István kifejtette: információi szerint az államnak már csak egy gazdával kell megállapodnia a célterület földjeinek megszerzéséhez, és amennyiben a spanyol Dorna Sports nem járul hozzá a MotoGP-futamok több éves csúszásához, akkor az érintett 600 hektáros területen ipari parkot fognak kialakítani.

Debrecen megtelt. Ezt tudomásul kell venni, a debreceni polgármester úr és minden hozzáértő elmondja, nincs több ipari terület a város környékén

– fogalmazott a képviselő.

Tiba szerint a BMW beszállítói éppen most keresnek területeket, „naponta kopogtatnak” a minisztérium ajtaján a befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik