Belföld

Budapesten kezdődik a dömping, 5-6 százezer kidobott karácsonyfát gyűjt be az FKF

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az ünnepeket követően a Budapesti Közművek keretein belül önálló tevékenységet folytató FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten, járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat.

Az FKF közleményes szerint a logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen évente mintegy 5-6 százezer fa kerül ki a fővárosi utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve hasznosítani.

Az FKF tapasztalatai szerint január 6-át, Vízkeresztet követően kezdődik a kihelyezési dömping, ami aztán egy-másfél hónapig tart.

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki a hulladékgyűjtés napján. Ez utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel.

A kijelölt gyűjtőpontokról Vízkeresztet követően fenyőfa járatok szállítják el a naponta összegyűlő karácsonyfákat, a járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a budapesti közszolgáltató. A budapesti lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgépek napi járatok keretében, program szerint gyűjtik be a fenyőfákat a 250 gyűjtőhelyről.

A rendkívül magas fűtőértékű kiszolgált tűlevelűek az aprítást követően kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

Ez a hulladékhasznosítási technológia jelentős földgáztüzelést vált ki. A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 2021-ben 28 millió m3 földgáz felhasználást takarított meg teljes éves működésével a budapesti távhő előállítása során, miközben környezetbarát villamos energiát is táplál az országos hálózatba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik