Belföld

Varga Mihály szerint nagyon kapósak lettek a magyar devizakötvények

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarország devizakötvényeket bocsátott ki 4,25 milliárd dollár értékben, részben azért, hogy a befolyó hitelből finanszírozni tudja rövid lejáratú devizaadósságait. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a hitelfelvétel olyan sikeresen zajlott, hogy a befektetők háromszor akkora érdeklődést mutattak, mint amennyi kötvényt egyáltalán kibocsátottak. Mindez, ha igaz, azt jelenti, hogy több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek a 4,25 milliárd értékben kibocsátott kötvényekre.

A Varga Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a jelentős érdeklődés arra utal, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt. Ehhez a pénzügyminiszter véleménye szerint az vezetett, hogy tavaly a vártnál jobban csökkent az GDP-hez viszonyított államadósság aránya. Ez a közlés szerint 76,8 százalékról 73,5 százalékra javult.

Varga úgy látja, a befektetők értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékon teljesült.

Közölte: 2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság aránya kétharmadról egyharmadra csökkent, a devizaadósság aránya 50 százalékról 30 százalék alá javult. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással együtt is 30 százalék alatt marad.

A kötvénykibocsátásból bejövő források egy részét az állam rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja – ígérte a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik