Belföld

13 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten, azaz december 26. és január 1-je között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15-34 éves, 26,6 százaléka 35-59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a heti jelentésében.

Az 52. naptári héten összesen 41 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. Az orvosok által beküldött kilenc minta közül három betegnél az influenzavírust, négy betegnél a koronavírust, egy betegnél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 minta közül hét influenza, egy pedig koronavírus-pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 52. héten egy jelentés érkezett: magas lázzal, légúti tünetekkel járó megbetegedések jelentkeztek egy Győr-Moson-Sopron vármegyei ápolást-gondozást nyújtó otthonban. Hat betegtől vettek mintát, és a virológiai vizsgálatok mind a hatuknál influenzavírus jelenlétét igazolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik