Belföld

Műszaki vizsgacsalási botrány: 15 kormánytisztviselőre kértek börtönt az 58 vádlott közül

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Ötvennyolc ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Ügyészség a műszaki vizsgacsalásos botrány ügyében. Az ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt állítja őket bíróság elé.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy tizenöt vizsgabiztosra, azaz kormánytisztviselőre kértek letöltendő börtönbüntetést, míg négy kormányzati ügykezelőre felfüggesztettet szabadságvesztést indítványoztak.

A többi 39 vádlottra, köztük az ügyintézők többségére egy-két milliós pénzbüntetést indítványoztak, de közöttük is van pár olyan, akire letöltendő szabadságvesztést kértek.

A szóvivő lapunknak azt mondta, hogy a vádlottak közül főleg azok ismerték be a bűnösségüket, akik hivatalos személyek, de az ügyintézők között is van egy, aki beismerő vallomást tett a nyomozati szakban.

A vádirat lényege szerint 2016 elején a közúti közlekedésben részt vevő járművek hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el  vizsgáztatási hivatali eljárásukkal összefüggésben a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak alapdíjnak tekinthető vesztegetési pénzt, amely ötezer forintos alaptarifát műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

A 39 ügyintéző közel 58 ezer autót érintően összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzt adott át a 16 vizsgabiztosnak, akik elosztották egymás között a pénzt, ezzel naponta több tízezer forint nagyságrendű gazdagodást elérve. A vizsgabiztosok a korrupciós tevékenységükről tudomással bíró és a vizsgaállomáson dolgozó további négy hivatalos személynek adtak részesedét a vesztegetési pénzből a hallgatásukért.

Vagyonelkobzás biztosítása céljából a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal. Volt több olyan kormánytisztviselő, akinek balatoni ingatlanát, illetve nagyobb értékű új autóját érintette a kényszerintézkedés, de szinte mindegyiküknél talált az ügyészség készpénzt, illetve értékpapír vagy befektetési számlán lévő többmilliós megtakarítást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik