Belföld

Tíz teljesen új trolibusz érkezik Budapestre januárban

Budapest Közlekedési Központ
Budapest Közlekedési Központ

Januárban tíz korszerű, alacsonypadlós Solaris–Škoda Trollino 18 típusú csuklós trolibusz érkezik Budapestre – adta hírül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Ezek a buszok, annak a negyvennyolc járműből álló flottának a darabjai, amelyet a közlemény szerint „szinte még 2014-es áron” kap meg a főváros.

Az új trolibuszok a csehországi Plzenből érkeznek, és a tesztek után a 75-ös, 76-os, 77-es, 80-as és 82A vonalakon találkozhat velük a főváros utazóközönsége.

Az első új troli még szeptemberben érkezett Budapestre, ezt novemberben továbbiak követtek. A 2022-ben érkezett hat jármű mindegyike utasforgalomban közlekedik. Jelenleg összesen hatvanhat Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, közülük harminchat csuklós busz – sorolták a részleteket.

A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni. Az új buszok nagyon hasonlóak a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asokhoz, csak a homlokfaluk változott meg a legutóbbi modellfrissítéskor. A különbségek azonban már a 2021-ben megérkezett két, csuklós járművön is láthatók.

A fővárosi trolibuszpark a tájékoztatás szerint azért tud bővülni, mert a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártójával kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó 48 járművet. Az új trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba (jelenlegi árfolyamon nagyjából 10,5 milliárd forintba) kerülnek. A fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Mert válságok ide vagy oda, a közösségi közlekedés fejlesztéséből nem engedünk

kommentálta a beszerzést Karácsony Gergely budapesti főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik