Belföld

Műtéti várólisták: tucatnyi beavatkozás esetében nőtt a várakozók száma

12 beavatkozás esetében nőtt és 4 esetben csökkent a műtétre várók száma tavalyhoz képest a Pénzcentrum által megvizsgált tizenhat beavatkozás közül – olvasható a gazdasági portál szerdai cikkében.

Az elemzés szerint 2022 januárjához képest most jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekő műtétre, mandula, orrmandula műtétre, vagy prosztata műtétre. Ugyanakkor a szürkehályog-műtétek illetve bizonyos nőgyógyászati beavatkozások esetében javult a helyzet.

A Pénzcentrum felhívja a figyelmet arra, hogy miután Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem közli, hogy mennyit kell várni egy-egy műtétre, csak azt, hogy mennyi a várakozók száma, így most már csak ezeket az adatokat lehet összehasonlítani.

Ez alapján térdprotézis műtétre 2023 elején közel 11 és fél ezer ember várt, míg csípőprotézisre több mint 7800. Szívkatéterezésre 2603-an, ami közel ezer fővel több, mint 2022 ugyanezen időszakában. Szürkehályogműtétre több mint 12 ezer embernek lenne szüksége, de ez már érezhetően alacsonyabb, mint a tavalyi, 17 ezres adat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik