Belföld

Üresen áll a Nagykörút üzleteinek ötöde

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jelenleg 662 üzletnek van közvetlen portálja a budapesti Nagykörúton, ezek közül azonban 129 üresen áll – olvasható a G7 cikkében, amelyben a Jászai Mari tér és a Boráros tér közötti szakasz üzleteinek aktuális helyzetét elemezték. Ebben az adatban nincsenek benne például azok az üzletek, amelyeknek a címe az Oktogonon vagy a Nyugati téren van, és azok sem, amelyek a kapualjakban, a belső udvarokon vagy főleg a házak emeletén találhatók.

A gazdasági portál szerint az összkép siralmas: ma a Nagykörút klasszikus, pesti szakaszán messze a leggyakoribb üzlettípus az üres-kiadó bolt, jelenleg minden ötödik kong az ürességtől.

Mint írják, rengeteg a frissen bezárt üzlet, sok esetben még kint van a portáldekoráció, akár még bentről sem vitték el a berendezéseket. A működő üzletek közül étteremből van a legtöbb, ezt követik az italt áruló helyek (bárok, kocsmák és italboltok), majd az élelmiszerboltok jönnek a sorban. Ebben sok meglepő nincs, az viszont elgondolkodtató, hogy a sorban ma már a fodrászok és a pénzváltók jönnek, ezekből jóval több van, mint például ruha- vagy cipőboltból. Könyvet ma már mindössze csak hat helyen lehet kapni.

A lap benyomásai szerint a pesti Nagykörút viszonylag barátságos, élhetőbb része még mindig a Teréz körút Oktogon körüli szakasza, illetve a Szent István körút Jászai Mari térhez közeli része. Szembetűnő az is, hogy az utóbbi években mennyire multikulturális lett a kiskereskedelmi egységek összetétele. Az éttermeknél (ide vették a legkisebb gíroszostól kezdve a nagy pizzériáig mindent, ahol meg lehet ebédelni) a szokásos pizza-kebab front mellé gyors ütemben zárkóznak fel például a vietnámi levesezők, de van halal hentes is, élelmiszerboltból pedig lehet ma már görög, ázsiai (akár japán, koreai vagy indiai) szakboltokat is találni.

A körút egységét jelenleg a kosz adja, ennyire lepusztult állapotban talán még a 80-as években sem volt – írja a G7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik