Belföld

Rekordáron vásároltunk gázt az oroszoktól

MTI / KREML
MTI / KREML

Hiába állította Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februárban, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott Moszkvában, hogy Magyarország az európai piaci ár ötödéért kapja az orosz földgázt, valójában még a piaci árnál is többet fizetünk a Népszava számításai szerint.

Magyarország ezer köbméterenként 2493 eurót (nagyjából 1 millió forint) fizethetett az orosz gázért október folyamán, ami a Központi Statisztikai Hivatal most frissített külkereskedelmi adatbázisából derült ki. Ez pedig a Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, ezer köbméterenként 2305 eurós átlagárszintjét is további mintegy 8 százalékkal meghaladja – hívta fel a figyelmet a lap, amely szerint ez soha nem látott árszintnek számít. A nyilvántartás tanúsága szerint ráadásul kiugró mennyiségért, 481 millió köbméterért fizettünk ennyit Oroszországból, amelynek így az egyetlen havi „csekkje” 1,2 milliárd euróra rúgott – írta a lap.

Az oroszoknak fizetett

ezerforintos köbméterenkénti földgázár

hússzorosa a rezsicsökkentett tarifának, ráadásul „lakossági piaci árat”, vagyis az átlagfogyasztás feletti tarifát is jelentősen meghaladja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik